#Bouwpraktijk

Hart voor bouwen | Romke Hekstra

(Foto's: Anne van der Woude)

Wie bij familiebedrijf Hekstra in het Friese Damwoude binnenstapt, krijgt direct een thuisgevoel. Dat is precies de emotie die directeur Romke Hekstra wil oproepen. “Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers. Van een taakgericht bedrijf zijn we getransformeerd naar een mensgerichte organisatie.”

Hekstra heeft 2024 uitgeroepen tot hét jaar van de duurzaamheid. Wat betekent dit?

“Hekstra profileert zich als ‘Doeners in duurzaamheid’. Van oorsprong – Hekstra is bijna honderd jaar geleden gestart als rietdekkersbedrijf – werken we graag met natuurlijke producten. We willen graag een gezond familiebedrijf blijven. Daarbij hoort ook de zorg voor mens en maatschappij. Als ‘Doeners in Duurzaamheid’ hebben we een aantal strategische doelen geformuleerd. Zo bieden we elke woning die we gaan bouwen biobased aan. Onze producten kopen we zoveel mogelijk lokaal in. Dat betekent bijvoorbeeld niet langer het riet uit China halen. Biobased dakelementen worden prefab geproduceerd in onze werkplaats. De elementen zijn gemaakt van hennpvezel en losmaakbaar. We hebben overigens niet de ambitie om een fabriek te worden.”

Was het een uitgemaakte zaak dat je als vierde generatie Hekstra zou toetreden tot het bedrijf?

“Nee, dat stond niet bij voorbaat al vast. Mijn vader en oom hebben mij altijd gestimuleerd om bij andere bedrijven in de keuken te kijken. Tijdens mijn opleiding aan de mts liep ik stage bij bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie. Na de hbo-opleiding Makelaardij kwam ik daar in dienst. Van manusje-van-alles werd ik assistent-projectontwikkelaar en uiteindelijk was ik binnen het managementteam verantwoordelijk voor commercie en projectontwikkeling. Dat was een goede leerschool.

Na twaalf jaar Lont maakte ik de overstap naar Van Wijnen, als directeur van de vestiging in Gorredijk. Daar heb ik bijna drie jaar gewerkt, voordat ik in 2017 koos voor ons familiebedrijf. Mijn vader en oom waren toen begin zestig, dus een goed moment om na te denken over bedrijfsopvolging. Ik zag bij Hekstra voldoende uitdagingen en wilde ook graag de traditie van het familiebedrijf voortzetten. Met vijftien jaar ervaring buiten de deur kwam deze stap voor mij op het juiste moment. Ik durf ook wel te zeggen dat ik het heel anders doe dan de generatie voor mij, mede door wat ik in die vijftien jaar heb geleerd. Voorheen waren we een taakgericht bedrijf; we voerden uit wat de klant vroeg. Hekstra is getransformeerd naar een mensgerichte organisatie.

We zijn nog steeds een familiebedrijf, ondanks de groei die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt. Sinds mijn aantreden in 2017 is Hekstra vijf keer groter geworden; zowel in omzet als in personeelsomvang. Waar ik altijd op hamer: we doen het graag anders. Wij leveren geen woning op, maar leveren een thuis af. Dat thuisgevoel vinden we belangrijk.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat ik mensen op de juiste plek krijg. Wat heeft de organisatie nodig en wat heeft de persoon nodig om stappen te maken? Ik voorzie waar mensen het best tot hun recht komen. We investeren veel in persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Dat draagt bij aan het versterken van de bedrijfscultuur. Bij Hekstra hanteren we daarbij de vijf stadia van groepsvorming geformuleerd door de Amerikaanse onderzoeker Bruce Tuckman: forming, storming, norming, performing. In alle fases gaat het om gevoelens en gedrag. Zo heeft Hekstra zich kunnen ontwikkelen tot die mensgerichte organisatie die het nu is.

De afgelopen zeven jaar ben ik ook bezig geweest om mijzelf op de goede plek te zetten. Ik ga graag voor de troepen uit. Ondernemen, nieuwe kansen pakken; daar ligt mijn kracht. Om dat te kunnen doen, heb ik goede specialisten om mij heen verzameld. Zij bieden mij de ruimte om te werken aan mijn bedrijf, om te ondernemen.”

Romke Hekstra, bouwbedrijf Hekstra.

Waar maak je je zorgen over?

“Als eerste noem ik de regeldruk. Verder is het nog even afwachten wat het aantreden van het nieuwe kabinet betekent voor de bouw. Welke regels gaan gelden voor bijvoorbeeld arbeidsmigratie? Bouwbedrijven in Nederland zijn afhankelijk van buitenlandse medewerkers. Gelukkig kennen we bij Hekstra geen personeelstekort. Ik vermoed dat dat te danken is aan de mensgerichte organisatie die we inmiddels zijn. We kennen nauwelijks verloop in personeel. Hekstra kan in de regio bogen op een goed imago.”

Wat betekent voor jou efficiënt bouwen en ondernemen?

“De mensen die het werk uiteindelijk moeten uitvoeren zijn heel belangrijk om efficiënt te kunnen bouwen. Al weken voordat we starten met een werk, verdiept een voorman zich in het project. Wat zijn de aandachtspunten? Hoe bereiken we efficiency als het gaat om bijvoorbeeld bouwsystemen, aansluitingen en details? Verrassingen moeten zoveel mogelijk worden uitgesloten. Dat vraagt een goede voorbereiding en betrokkenheid. Zo werken we toe naar onze doelen: een tevreden klant, een financieel gezond resultaat en een nageleefde planning.”

Hoe zie je de toekomst?

“In 2025 vieren we op grootse wijze het 100-jarig bestaan. 2024 beschouw ik als een tussenjaar, mede door alles wat er in de wereld gaande is. De oorlogen in Oekraïne en Israël, het nieuwe kabinet in Nederland; welke kant gaat dit op en welke invloed heeft dat op mijn bedrijf? We zijn de afgelopen zeven jaar enorm gegroeid, dus het is ook wel goed om even pas op de plaats te maken. Even op adem komen om weer goede keuzes te kunnen maken.

Verdere groei van het bedrijf is voor mij geen doel. Het belangrijkste voor mij is om gezond te blijven en mooie herinneringen te maken met mijn gezin. De organisatie staat, er is voor mij meer ruimte om te ondernemen en dus het avontuur op te zoeken. Ik ben heel benieuwd welke avonturen zich nog aandienen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 6 – 2024.

Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!