Hart voor bouwen | Martien van den Bouwhuijsen

“Een oer-Bosch bedrijf.” Zo typeert directeur-eigenaar Martien van den Bouwhuijsen ‘zijn’ bouwbedrijf. Het familiebedrijf bestaat 150 jaar en is in al die jaren nadrukkelijk verbonden met ’s-Hertogenbosch. “Onze kracht? Meebewegen met de tijd. Dat is wat we de afgelopen anderhalve eeuw hebben gedaan”, aldus Van den Bouwhuijsen.

Wat is het DNA van bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen?

“Kenmerkend voor een familiebedrijf dat al zo lang bestaat is dat het kan meebewegen met de tijd. De vier generaties Van den Bouwhuijsen voor mij drukten ieder een eigen stempel, ingegeven door de tijdsgeest. Grondlegger Martinus werkte eind 19 eeuw als meester-timmerman, deed rechtstreeks zaken met klanten en architecten. Mijn vader en ooms specialiseerden zich in complexe binnenstedelijke werken. Zelf heb ik daar restauratiewerken aan toegevoegd. In utiliteitsbouw zijn we nu minder actief. Zo blijven we een bedrijf in ontwikkeling, meebewegend met de markt.

Bij de tijd blijven is ook onze ambitie. Dat betekent nu slimmer omgaan met data, om bijvoorbeeld vakkundige kennis en materialen optimaal te kunnen inzetten. Het betekent vooral ook: vooropgaan in circulair en biobased bouwen en verduurzamen. Hergebruik van oude gebouwen, vernieuwbouw van bestaande panden, het wordt volgens mij, denkend aan werkelijk duurzaam bouwen, steeds belangrijker. Lijkt me een mooie uitdaging voor de toekomst van ons bedrijf.

Als oer-Bosch bedrijf zijn we nauw verbonden met de stad. We werken bij voorkeur in een straal van 20 kilometer rond Den Bosch. De bouwsector kan fors minder CO2 uitstoten door projecten dichter bij huis uit te voeren. In de provincie Noord-Brabant is de bouw verantwoordelijk voor 27 procent van de gereden kilometers en de daarmee gepaard gaande emissies. Dat moet echt minder. Voor ons is er genoeg werk in en rond Den Bosch. Waarom zouden we dan met z’n allen in de file gaan staan? Onze jongens zijn blij dat ze dat niet hoeven. Vier uur ’s middags rijden ze naar huis en uiterlijk een half uur laten zitten ze bij wijze van spreken aan de aardappels. De korte reisafstanden werken ook in ons voordeel bij het werven van personeel, merk ik.

Onze opdrachtgevers weten dat we nauwelijks logistieke problemen kennen. Alles is binnen handbereik, elk moment van de dag. Hebben we de verkeerde of niet-passende deuren meegenomen, geen probleem, even terug naar het magazijn. We lossen het tijdens de lunchpauze op. Kom daar maar eens om als je als Bossche aannemer in Almere werkt. Dan moet je toch veel kilometers maken om het op te lossen.

Natuurlijk besef ik dat het niet voor elk bouwbedrijf zo eenvoudig is om opdrachten in een beperkte straal rond de thuisbasis te verwerven. Als jij jouw omzet niet in de buurt kunt behalen, dan ben je genoodzaakt het verder weg te zoeken.”

Mooiste aan het vak?

“Dat we met elkaar echt iets maken. We zijn de enige beroepsgroep die het werk van een kunstenaar uitvoert. Wij mogen maken wat architecten bedenken. Als ik met mijn kinderen door de stad loop, kan ik hen precies aanwijzen waar wij als bouwbedrijf aan hebben gewerkt. Daar zit dan ook altijd een verhaal bij. Het is geen vluchtig product dat wij maken. Zo bouwde Van den Bouwhuijsen in 1937 het eerste pand van C&A hier in Den Bosch. Dat staat er nog steeds.

Van den Bouwhuijsen is actief in restauratie, service en onderhoud, renovatie, transformatie en nieuwbouw. Wat we zelden doen is seriematige woningbouw. Die keuze is ooit gemaakt door mijn opa en zijn broers. Nu, zoveel jaar later, past dat niet bij ons bedrijf. We hebben de kennis en de mensen voor het ontwikkelen en seriematig bouwen van woningen niet in huis. Het vraagt om een ander soort bouwvakkers. Onze mensen vinden het leuk om zelf na te denken. Dat kan bij zo’n seriematig woningbouwproject niet, die bouwvakkers moeten gas geven. Door, door, door. Wel mooi om te zien hoor, hoe de logistiek werkt op zo’n bouwplaats. Maar het past niet bij ons. Als bouwbedrijf moet je ook durven zeggen dat je iets niet kunt.”

Meest trots op?

“Op de waardering die ik terugkrijg van onze medewerkers en onze klanten. Tevreden mensen maken mij blij. We hebben medewerkers van wie de opa en vader ook hier hebben gewerkt. Dat geeft toch wel iets aan, of niet? Ook onze klantenkring is ons trouw. Banketbakker Jan de Groot, bekend van de echte Bossche bollen, is bijvoorbeeld al 50 jaar klant bij Van Bouwhuijsen.”

Waar maak je je zorgen over?

“De kwaliteit van de instroom. Hoe krijgen we de juiste mensen op de goede plek? Ander punt van zorg is de regeldruk voor met name kleinere bouwbedrijven. De sector heeft in mijn ogen al jarenlang te maken met overregulering. Dat kost veel geld. Verder maak ik me net als veel ondernemers zorgen over de noodzakelijke verduurzaming van de sector. Voor mijn gevoel zijn we op dat gebied in de mist aan het varen. Of het nu gaat om stikstof, PFAS en netcongestie; een duidelijke richting voor de lange termijn is er niet. Het moet beter, slimmer en duurzamer, dat is wel duidelijk. Gelukkig is de bouw een veerkrachtige sector. En met goed nadenken en hard werken is veel op te lossen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 7-2023.

Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!