Hart voor bouwen | Jetze Lont en Gerard van der Duim

Jetze Lont (rechts) en Gerard van der Duim vormen samen de directie van Aannemersbedrijf Lont.

Aannemersbedrijf Lont, in in 2022 goed voor een omzet van 70 miljoen euro, heeft een missie: het wil zuinigheid weer glans geven. Directeuren Jetze Lont en Gerard van der Duim grijpen het 100-jarig bestaan van het bouwbedrijf uit Sint Annaparochie, aan om die missie uit te dragen.

Geef zuinigheid weer glans. Waarom is dat voor Lont belangrijk?

Jetze: “Dit jaar is het 100 jaar geleden dat oerpake Arjen Lont een timmerbedrijf begon. Met hard werken en zuinig leven heeft hij zijn bedrijf opgebouwd. Ook de generaties na hem hadden die instelling. Zonder de zuinigheid van die generaties zou Lont niet meer bestaan. Zuinig wordt vandaag te dag teveel verward met krenterig en te weinig met spaarzaam. We moeten bewust omgaan met wat we hebben. Dat betekent zuinig zijn op onze mensen, onze toegewijde partners, op onze opdrachtgevers, op onze ketenpartners, en op de mensen die dagelijks gebruik maken van onze bouwwerken. Maar ook zuinig zijn op materialen en de omgeving.”

Gerard: “Het past ook bij rentmeesterschap, de kern van ons bestaansrecht. Voor Lont is bouwen geen doel op zich, maar een manier om bij te dragen aan een leefbare omgeving. Daarop voortbordurend hebben we een aantal jaren geleden de Kluer-filosofie ontwikkeld.

De Kluer-filosofie?

Gerard: “Kluer is onze kijk op gebiedsontwikkeling. De Kluer-filosofie is gebaseerd op zes pijlers: sociale ontmoetingen, invloed, vergroening, ontspanning, beweging en differentiatie. Deze zes bouwstenen kunnen bijdragen aan een langer gezond en gelukkiger leven. Vergroening en differentiatie dragen bij aan een gezondere natuur. We zijn hiermee in 2017 gestart, maar zien nu steeds meer in de uitvraag van gemeenten en corporaties dat een gedragswetenschapper wordt betrokken bij de planontwikkeling.”

Begin dit jaar bracht minister De Jonge een werkbezoek aan Lont. Wat konden jullie hem vertellen?

Jetze: “Een week voor zijn bezoek stuurde de minister het ‘Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw’ naar de Tweede Kamer. Volgens dit plan van aanpak zit de grootste versnelling in de bouw in de planfase. Dit ziet Lont ook zo. Wij vertelden de minister hoe Lont zich richt op maatwerk in ontwikkeltrajecten, waarbij integrale samenwerking met gemeenten en partners van groot belang is in het versnellen van de bouwopgave. Minister De Jonge was aangenaam verrast dat we al een aantal projecten in dit concept ontwikkeld en gebouwd hebben.”

Gerard: “Voor ons ligt de oplossing niet in woningfabrieken. De versnelling zit voor ons in het voortraject. We moeten terug naar integrale trajectontwikkeling en processen weer goed in de greep krijgen. Dan kan de doorlooptijd van een project gehalveerd worden naar drieënhalf jaar. Door alle wet- en regelgeving en ook als gevolg van problemen in de wereld worden plannen continue vertraagd. Nu lijkt het zo dat er elke keer weer zand in de motor wordt gestrooid om te versnellen.”  

De woningbouw staat onder druk, mede als gevolg van een stijgende hypotheekrente, dure bouwmaterialen en een tekort aan vaklieden. Wat merkt Lont daarvan?

Jetze: “Woningbouw is de belangrijkste tak van sport voor Lont, maar we kijken zeker of we kunnen groeien in andere markten. Het verduurzamen van bestaande bouw, maar we bouwen ook voor de agrarische sector en de industrie. In Heerenveen bouwen we nu een 5.000 vierkante meter grote productiehal met kantoren. Een prachtige opdracht voor ons.”

Waar maken jullie je zorgen over?

Jetze: “Over best veel zaken. De ontwikkelingen in de woningbouw, betaalbaarheid van bouwmaterialen, het gebrek aan vaklieden. Waar ik me de laatste tijd vooral veel zorgen over maak is dat de politiek geen leiderschap toont over de economie. Ontwikkeltrajecten duren zeven, acht jaar en dan moet je maar hopen dat er geen vleermuis wordt aangetroffen. Een bezwaarprocedure van één omwonende kan de boel zo met tweeënhalf jaar vertragen. Als dan in die tijd de prijzen stijgen, dan heb je gewoon pech en zit je met een slecht project.”

En waar zijn jullie trots op?

Gerard: “Ik ben 2018 toegetreden tot de directie van Lont. Ik ben trots op de reputatie die Lont heeft in de markt. We staan bekend als innovatief, transparant, eerlijk, laagdrempelig. En als ik dan nog een project mag noemen waar ik trots op ben dan is dat de restauratie van de Hollanderwijk in Leeuwarden. Deze prachtige buurt is een Rijksmonument en beschermd stadsgezicht. Een heel bijzonder stukje Leeuwarden. In opdracht van corporatie Elkien voeren we aan 170 woningen restauratiewerkzaamheden uit, met zorg en liefde voor het monument.”

Jetze: “Het is heel bijzonder dat ik nu als vierde generatie leiding mag geven aan het bedrijf. En dat er dan 100 jaar geschiedenis voor me zit. Dat geeft druk, maar maakt ook trots. Als je vraagt welk project mij trots maakt, dan noem ik de 61 woningen in De Treffe in Heerenveen. Dat is een project dat volledig beantwoord aan de filosofie van Kluer. Voor Lont geen woningfabriek. Het liefst bouwen wij toekomstige monumenten, waar we met elkaar heel blij van worden. Daarmee denken we toekomstigbestendig te zijn, om nog minstens 100 jaar door te kunnen.

Aannemersbedrijf-Lont

Wie: Jetze Lont (links) en Gerard van der Duim

Leeftijd: 41 en 53

Functie: beiden zijn directeur

Bedrijf: Lont heeft de ambitie om uit te groeien tot dé maatwerkspecialist van Noord-Nederland. Een andere manier van kijken naar gebiedsontwikkeling – de Kluer-filosofie genoemd – moet bijdragen aan het bereiken van die doelstelling. ‘Met Kluer bouwen we geen huizen, maar creëren we een leefomgeving. Een duurzame en sociale leefomgeving.’ Dat doet Lont samen met een Kluer-bouwteam. In dit bouwteam zitten naast de aannemer een omgevingspsycholoog, architect en landschapsarchitect. Ook de opdrachtgever en (toekomstige) bewoners maken deel uit van dit team.

In Heerenveen verrijst nu de eerste woonwijk tot stand gekomen aan de hand van de Kluer-filosofie. De 61 te bouwen woningen in De Treffe zijn een mix van villa’s, eengezinswoningen en levensloopbestendige woningen. Omwonenden en toekomstige bewoners van de wijk zijn vooraf gevraagd wat zij belangrijk vinden aan een woning en hun woonomgeving. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in een plan dat woongebied, recreatieve voorzieningen en groen mixt.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 4-2023.

Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!