#Bouwpraktijk

Hart voor bouwen | Erik van den Bergh

(Foto: Peter Roek)

Als tiener had Erik van den Bergh geen bovenmatige interesse in het bouwbedrijf dat in 1958 door zijn grootvader in Bergen op Zoom werd opgericht. Liefst wilde hij surfer worden, net als zijn held Robbie Naish. Hij koos zijn eigen weg, woonde en werkte een jaar in Bangkok, maar kwam uiteindelijk toch in het familiebedrijf terecht. Sinds 1 september 2023 is Erik van den Bergh algemeen directeur van Bergh Bouw.

We voeren dit gesprek in het nieuwe pand van Bergh Brandveiligheid op bedrijventerrein Borchwerf II in Oud-Gastel. Vertel daar eens wat over.

“Dit gloednieuwe kantoor is gerealiseerd met het VOXS bouwsysteem, het flexibele bouwsysteem van Bergh Bouwsystemen. Een opvallend kenmerk van het nieuwe kantoor is het gebruik van de houten kolommenstructuur. Bergh Bouwsystemen is de jongste loot aan de stam van Bergh Bouwgroep en bestaat nu vijf jaar. Samen met een collega heb ik het VOXS bouwsysteem uitgedacht. Meest kenmerkende van dit systeem is de geïntegreerde houtbouw en de gelamineerde houten kolommen. We hebben inmiddels al aardig wat projecten in de utiliteitsbouw mogen realiseren met het VOXS bouwsysteem. Het is een deels gestandaardiseerd systeem, maar er is ook veel maatwerk mogelijk.”

De afgelopen vijf jaar gaf je leiding aan Bergh Bouwsystemen en sinds september ben je directeur van Bergh Bouw. Voelde je druk om in de voetsporen van je grootvader en vader te treden?

“Nee, absoluut niet. Als tiener hielp ik in de vakanties bij het opruimen van de werkplaats, maar echt boeien deed het mij niet. Ik zag hoe druk mijn vader was met het familiebedrijf. Om wat afstand te kunnen nemen van zijn werk gingen we regelmatig vanuit Bergen op Zoom naar Zeeland. Daar is mijn liefde voor water en de surfsport begonnen. Ik ontdekte het kitesurfen en ging daarin ook lesgeven. Ik heb echt honderden Nederlanders, Belgen en Duitsers leren kitesurfen. Dat ging wel ten koste van mijn bijbaantje in het familiebedrijf.”

Na je studie commerciële economie, met als specialisatie sportbusiness, vertrok je naar Bangkok. Wat ging je daar doen?

“Ik ging werken op de marketing- en salesafdeling van Starboard International, een premium merk voor de windsurf stand up paddle en kitesurfsport. en paddle borden. Gewoon een kantoorfunctie dus, maar wel een mooie levenservaring. Vlak voordat ik naar Bangkok afreisde leerde ik mijn levensmaatje kennen. Uiteindelijk ben ik voor de liefde terug naar Nederland gekomen. Ik ging weer kitesurfles geven en we kregen het idee voor het opzetten van een waterskibaan in Bergen op Zoom. De plannen namen serieuze vormen aan, het businessplan was al klaar, maar toen werd blauwalg in het meer aangetroffen. Dat zette een dikke streep door ons project. Dat was zo’n veertien jaar geleden.”

En toen?

“Rond die tijd waren mijn vader en oom bezig met de ontwikkeling van Residentie Moermont, een woon-zorggebouw voor 226 bewoners met dementie, lichamelijke of psychische klachten. Dat vond ik superinteressant en daar is mijn belangstelling voor de bouw grotendeels ontstaan. Toen ik aangaf interesse te hebben in het familiebedrijf, kwam er een uitgebreid draaiboek op tafel. Er volgde een intensief traject. Ik ging bouwkunde en bouwtechnische bedrijfskunde studeren en doorliep in sneltreinvaart allerlei functies in het familiebedrijf, van timmerman tot werkvoorbereider en projectleider. Daarna kreeg ik het vertrouwen voor de start van Bergh Bouwsystemen.”

Welke doelen heb je jezelf gesteld?

“Bergh Bouwgroep bestaat nu nog uit vijf aparte werkmaatschappijen. Ik wil de organisatie moderniseren en toe naar een groepsaansturing om de efficiency te verbeteren en nog oplossingsgerichter te kunnen werken voor klanten. Tegelijkertijd houden we de kernwaarden van ons familiebedrijf in het oog. Welke waarden dat zijn? Naast oplossingsgericht zijn dat klantgericht, sociaal, vakkundig en betrouwbaar. Op termijn zou ik graag meer aan de groep willen werken in plaats van in het bedrijf. Nu ben ik nog vooral operationeel bezig. Met de organisatorische veranderingen die ik voor ogen heb, zie ik voor mezelf meer een bestuurdersrol weggelegd. Ik wil dan kunnen focussen op nieuwe ontwikkelingen en innovaties. En ook op het verder versterken van de positie van Bergh Bouwgroep in de regio.”

Waar maak je je zorgen over?

“De betaalbaarheid van projecten. Ander punten van zorg zijn netcongestie en de lange procedures in het vergunningentraject. Allemaal aspecten die je als bouwbedrijf niet in de hand hebt.”

Waar ben je het meest trots op?

“Op het goede team dat we met elkaar vormen, boordevol kennis, kunde en capaciteiten. Samen kunnen we tot bijzondere oplossingen komen en een diversiteit aan diensten aanbieden aan de markt. Het zou mij ook heel trots maken als na mij de vierde generatie aantreed. Mijn kinderen zijn pas negen, zes en drie, maar ik neem ze al regelmatig mee. Veiligheidsschoenen aan, helm op en dan een kijkje nemen op één van onze bouwplaatsen. Maar ik wil absoluut niet pushen. Ik heb van mijn vader en oom ook altijd alle vrijheid gekregen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 3 – 2024.

Lees ook deze interviews met ondernemers met hart voor bouwen:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!