Expertcase
#Bouwpraktijk

Greenworks ondersteunt ook kleine aannemer in circulair bouwproces

Duurzaam en circulair bouwen. De aannemer, hoe klein zijn bedrijf ook is, komt er niet meer onderuit. Wet- en regelgeving wordt steeds dwingender en de markt vraagt een grotere inspanning op dit gebied. Voor de kleine aannemer is het best een uitdaging een circulair bouwproces ingericht en georganiseerd te krijgen. Raab Karcher staat vooral deze groep met raad en daad terzijde met behulp van het Greenworks-label.

Niet voor niets benoemt Gerhard Hospers, manager Greenworks van Raab Karcher, de mkb-aannemer. Deze categorie is in de bouwbranche het meest vertegenwoordigd. Gezien de enorme drukte en hectiek op dit moment en het gebrek aan personeel is het voor kleine aannemersbedrijven lastig zich ook nog te verdiepen in het circulair, duurzaam bouwen. Niet alleen wat betreft de keuze van producten en materialen, maar ook als het gaat om de manier waarop je het proces van inkoop tot en met verwerking en communicatie met ketenpartners inricht en organiseert. Behalve het kleinschalige bouwbedrijf kunnen ook de minder grote installatieen materiaalbedrijven op dit terrein wel wat externe hulp gebruiken van een expert zoals Greenworks. “Daar is behoefte aan”, vertelt Hospers. “Dat blijkt wel uit het feit dat aannemers ons steeds vaker vragen om mee te denken bij de invulling van de circulaire eisen en ambities in aanbestedingen.”

Greenworks-label

Raab Karcher richtte alweer tien jaar geleden het Greenworks-label op om de gebouwde omgeving duurzamer te maken en de gehele keten van opdrachtgever en ontwerper tot alle uitvoerende partijen daarin mee te nemen door middel van educatie (de Greenworks Academy), informatie via productbladen en presentaties, projectondersteuning voor individuele bedrijven en bouwteams en uiteraard een duurzaam productassortiment van bouw- en installatiematerialen.

Elk Greenworks-product krijgt een bepaalde score aan de hand van elf specifieke, van de levenscyclusanalyse afgeleide eigenschappen. Deze eigenschappen variëren van het onttrekken van grondstoffen aan de natuur, transportafstanden, onderhoud tijdens gebruik, gebruik van duurzame energie tijdens de productie, tot de mate van herbruikbaarheid en recyclebaarheid van het product. Via een gefilterd zoeksysteem zijn de eigenschappen van een product zeer makkelijk te vinden. Voor elk Greenworks-product is een productinformatieblad opgesteld. Behalve informatie over samenstelling, productie, technische specificaties en verpakkingswijze, is te zien over welke certificaten en labels het product beschikt.

Zo vroeg mogelijk om tafel

Volgens Hospers is het belangrijk dat de medewerkers van Greenworks zo vroeg mogelijk aan tafel zitten bij een bouw- of renovatieproject; het liefst in de fase van voorontwerp. Dan is het mogelijk om een gedegen advies te geven over welke producten en materialen het meest geschikt zijn en hoe ze in de juiste samenhang kunnen worden toegepast. Bovendien is het in die fase veel makkelijker om de gehele keten mee te nemen in de filosofie en werkwijze van Greenworks. “Helaas komt het nog steeds voor dat ondanks de circulaire eisen en wensen van opdrachtgevers, de uitvoerende partijen keuzes voor duurzame materialen op hun beloop laten, omdat zij niet goed weten waar de juiste informatie op te halen is waardoor de opdrachtgever niet de gewenste kwaliteit krijgt. Dat is een gemiste kans, want steeds meer opdrachtgevers verlangen van de hoofdaannemer dat zij met de toeleveranciers en partners de verantwoordelijkheid nemen voor de invulling van het circulaire, duurzame bouwproces. Als je dan te weinig kennis hebt, moet je zo’n opdracht laten lopen. Dat is zonde, want via Greenworks kun je die expertise ophalen en in praktijk brengen.”

‘Het is van belang Greenworks zo vroeg mogelijk in een project in te brengen’

Manager Greenworks, Gerhard Hospers

De inzet van het Greenworks-concept

Via de Greenworks Academy – waar je trainingen kunt volgen over wet- en regelgeving zoals de Wkb, luchtdicht bouwen en circulair en biobased bouwen – kun je de benodigde basiskennis ophalen. Volgens Hospers worden aannemers en installateurs proactief benaderd om trainingen te volgen, zodat zij opdrachtgevers beter kunnen informeren en adviseren. “Dat is noodzakelijk als je je inschrijft voor een selectie of aanbesteding waar eisen aan circulariteit en duurzaamheid worden gesteld. Onze specialisten komen graag aan tafel wanneer de klantvraag iets ingewikkelder wordt, zodat we samen de beste oplossing voor de opdrachtgever kunnen bieden. Want bouwen aan een duurzaam Nederland doen we samen!”

Dit artikel is partnercontent van Raab Karcher.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!