Door het schoolvoorbeeld te geven van hoe bij sloop met oude verlichtingsapparatuur moet worden omgegaan, heeft Vink Aannemingsmaatschappij een Gouden Bakkie Award gewonnen. Alle lampen en armaturen werden bij de sloop van het voormalige SDU-kantoor in Den Haag afgegeven aan Wecycle.
In opdracht van vastgoedontwikkelaar Local verwijderde Vink alle lampen en armaturen nauwkeurig uit de plafonds van de ruim 7.000 vierkante meter aan kantoorruimte en 12.000 vierkante meter aan bedrijfshal. Hierbij kwam 7 ton aan lampen en armaturen vrij voor recycling. “Wij spreken liever van demontage, omdat slopen suggereert dat een gebouw rigoureus met een sloopkogel met de grond gelijk wordt gemaakt. En dat is juist wat wij niet doen”, zegt Martijn de Vries, projectleider bij Vink. “Wij demonteren een gebouw stap voor stap, zodat we de materialen die vrijkomen zorgvuldig kunnen scheiden.”
Als gecertificeerd sloopbedrijf werkt Vink alleen met opdrachtgevers die hen de ruimte geven om op deze manier te werken. De Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen schrijft dit ook voor. “We hopen dat alle opdrachtgevers, zeker ook gemeenten, deze voorschriften opnemen in hun werkwijze. Alleen zo kunnen we met elkaar werken aan een beter milieu”, aldus De Vries.
Gouden Bakkie Award
Wecycle heeft als doel om met de Gouden Bakkie Award partners te belonen voor de inzameling en hun voorbeeldgedrag. Het moet ook branchegenoten stimuleren om meer lampen en armaturen in te zamelen. De Award wordt uitgereikt in opdracht van de Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting verenigd. Zij zijn opdrachtgever van Wecycle voor de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.