Architecten en woningcorporaties hebben een voorkeur voor integratie van PV-panelen in de dakbedekking. Deze zogeheten indaksystemen vereisen een andere montage en opbouw dan traditionele opdaksystemen. Bij eerstgenoemde systemen verdienen vooral de afwatering en ventilatie van de PV-panelen aandacht.
De eerste fase van zonne-energiedaken is achter de rug. PV-panelen werden op frames gemonteerd en steken derhalve dus uit de dakbedekking. Architecten toonden nauwelijks interesse in zonne-energie op het dak en voornamelijk installateurs hielden zich bezig met de montage. Maar sinds twee jaar zijn de geïntegreerde systemen met PV-panelen en dakbedekking bezig aan een opmars. Hoewel nog in de minderheid, zoeken ontwerpers en projectontwikkelaars naar goede technische en visuele indakconcepten. Ook dakdekkers en hoofdaannemers raken steeds meer geïnteresseerd in toepassing van indaksystemen, zeker nu de bouw weer aantrekt en voorschrijvende instanties graag een combinatie willen zien van fraaie dakarchitectuur en energiezuinige oplossingen.
“Vorig jaar deden we enkele tientallen projecten met indaksystemen, dit jaar verwachten we enkele honderden werken te doen”, zegt mede-eigenaar Johan Bel van Mijn Energiefabriek, die PV-daksystemen importeert en advies en engineering bij projecten voor haar rekening neemt. “In landen om ons heen zijn goede systemen ontwikkeld. De bakermat van de indaksystemen ligt in Duitsland en Frankrijk, waar de terugleververgoeding van deze systemen hoger is dan voor opdaksystemen.” Laatstgenoemde systemen hebben niet overal een goede naam vanwege montage- en esthetische gebreken. “Ik ben ervan overtuigd dat indaksystemen de standaard worden voor zonne-energiedaken”, aldus Bel.
‘Montage is appeltje-eitje’
Mijn Energiefabriek voert twee indakmodellen: de Easy-In en de Easy Roof. Easy-In komt uit Duitsland. De zonnepanelen worden gemonteerd op aluminium profielen en panlatten en aan de zijden afgewerkt met aluminium profielen en verholen goten. Het systeem is volledig waterdicht en wordt aan de achterzijde gekoeld via luchtcirculatie. De ventilatieroosters zitten ter hoogte van de goten en de nok.
Veelzijdiger is het Easy Roof systeem. Daarbij wordt een kunststof frame op panlatten bevestigd en worden de PVpanelen ingevat. De afwatering geschiedt via de kunststof frames en verholen goten. Het PV-paneel wordt met klembeugels vastgezet op het frame dat diverse ventilatieopeningen herbergt waardoor de panelen kunnen ‘ademen’. Bij Easy Roof kunnen ook Velux-dakramen eenvoudig worden geïntegreerd.
“Wij passen het meest Easy Roof toe, mede met het oog op het praktisch nut. Je kunt panelen per stuk vervangen als dat nodig is. Voor de bouwkundig aannemer is de montage van Easy Roof appeltje-eitje. Waar hij vooral aandacht aan moet besteden is het goed uitvlakken van het dakvlak, gebruik van kwalitatief goed regelwerk en het toepassen van een dakpan die aansluit bij het PV-paneel. Onze ervaring is dat installateurs wat meer moeite hebben met deze werkzaamheden, maar ze kunnen bij ons een montage-instructie en trainingen krijgen. Er komen veel vragen binnen over de montage van indaksystemen.”
Er ligt een grote uitdaging bij renovaties van bestaande daken. Mijn Energiefabriek is betrokken bij projecten waarbij volledige dakvlakken worden uitgerust met indak PV-panelen. Enig nadeel van deze systemen is wel dat het rendement iets minder is dan bij opdakpanelen. “Op jaarbasis scheelt het enkele procenten, maar dat is overbrugbaar”, vindt Bel.
Indaksysteem renovatiewoning
Aannemingsbedrijf Droste uit Hengelo kwam drie jaar geleden met een renovatieconcept op de markt voor een indaksysteem. Het bouw- en vastgoedontwikkelingsbedrijf waardeert naoorlogse woningen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980 duurzaam op. In vijf dagen tijd kan een woning volledig worden gerenoveerd. Een van de grote opdrachtgevers van Droste is Stichting Spoorwegen Pensioenfonds die 5000 woningen beheert. In het kader daarvan worden bijvoorbeeld 29 grondgebonden woningen in Maarn van label F naar A+ getild. Droste renoveert deze woningen.
In samenwerking met het bedrijf Stafier uit Zevenaar is een eigen indaksysteem ontwikkeld met PV-panelen van Yingli. Stafier heeft een waterdichte aluminium onderconstructie ontworpen. De PV-panelen worden in de fabriek bevestigd aan deze bakconstructie, waarna ze op de bouw worden bevestigd op verzwaarde panlatten. De onderconstructie rust op een vlakke aluminium plaat die op het dakbeschot vastzit. Afstandhouders zorgen ervoor dat er luchtcirculatie rond de panelen mogelijk is.
“Vanuit architectonisch en bouwkundig oogpunt is dit indaksysteem beter dan een opdaksysteem”, zegt directeur Maarten Droste. “Het product wordt in de fabriek onder ideale omstandigheden gemaakt. In de windtunnel is het indaksysteem getest en goed bevonden op extreme windweerstand. Bij sommige projecten ligt het systeem al enkele jaren op de daken en er is nog nooit schade opgetreden bij storm of sneeuw.”
Verzwaarde panlatten
Voor de timmerlieden is het van belang om de verzwaarde panlatten exact te positioneren, zodat de totale constructie stabiel is. Bijzonder aan het indaksysteem van Droste en Stafier is dat een dakraam is geïntegreerd. In de sparing zit een aluminium kraag waarin het dakraam wordt gemonteerd. “We zijn in zee gegaan met leverancier Roto Frank vanwege de beste afmeting ten opzichte van de panelenmaat. Het betekent minder zetwerk, dus ook minder kosten.”
De montage van het indaksysteem duurt één dag. Droste is ervan overtuigd dat de afzet een vlucht gaat nemen. “Er zijn 1,2 miljoen van dergelijke woningen in Nederland waarvan de eigenaren de ambitie hebben gemiddeld minimaal een C-label te halen. Bij het project in Maarn heeft de eigenaar de huurders een maximale huurverhoging van twee procent voor de komende vijf jaar in het vooruitzicht gesteld, mits de huurders akkoord gingen met een huurverhoging van 70 euro per maand en het renovatieplan. Door middel van rekenvoorbeelden konden we de huurders ervan overtuigen dat de huurverhoging op deze manier in combinatie met de stroombesparing terugverdiend wordt.”
(Beeld: MijnEnergiefabriek, Droste)
Dit artikel is in april 2015 in het blad Aannemer verschenen. Klik hier voor een (proef)abonnement.
Zijn bij jullie P V panelen indaksystemen bekend met damwand profielen of golfplaten als dakbedekking en als onderplaat een geisoleerd dak plaat .Zo ja gaarne bedrijf of fabrikanten opgaven.
Bij voorbaat mijn dank.
C.M.Lenssen