#Bouwpraktijk

‘Ga vrijwillig aan de slag met het Energielabel’

Controle op de EPC bij oplevering zorgt voor een betere kwaliteit van nieuwbouwwoningen. Aannemers doen er daarom goed aan om alvast vrijwillig met het Energielabel Nieuwbouw aan de slag te gaan en niet te wachten op de verplichting vanuit het Rijk.

Dat is de boodschap van Jaap Neeleman, projectleider bij BouwTransparant, in een interview in de nieuwe Aannemer die deze week verschijnt. “Op dit moment realiseren heel veel partijen zich niet dat het kiezen voor een andere ketel dan voorgeschreven voor een andere EPC-prestatie kan zorgen. Ze zijn zich er onvoldoende bewust van. Hetzelfde geldt voor isolatie. Dit soort zaken komt naar voren als het Energielabel wordt ingevoerd. Dat is in november uitgesteld door de Tweede Kamer, maar ga er als aannemer vrijwillig mee aan de gang. De partijen in het Lente-akkoord hebben daartoe ook opgeroepen. Het is slim en het is ook wel nodig. Er zijn partijen die nu al keurig hun energieprestatie halen, maar er zijn er genoeg die het proces hiervoor nog niet onder controle hebben.”

Opnameprotocol

Bouwers moeten volgens Neeleman kennisnemen van het opnameprotocol. Op welke punten gaan controleurs letten als het label wordt ingevoerd en hoe leveren aannemers het bewijs dat ze conform de EPC bouwen? “Wat van belang is, is af te spreken wie voor welk onderdeel van de bewijslast zorgt. Is dat de aannemer, de installateur of de opzichter? Op een hoger niveau speelt dit overigens ook: wie wordt verantwoordelijk voor de opname bij oplevering? De opdrachtgever kan daar voor zorgen, maar ik denk dat de praktijk zal gaan uitwijzen dat dit op het bordje van de aannemer komt.”

Proefnummer?

Het hele interview staat in het februarinummer van Aannemer. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

(Foto: Dijkstra)

2 reacties op “‘Ga vrijwillig aan de slag met het Energielabel’

  1. Wij sluiten ons aan bij Jaap Neeleman van bouw transparant. Naast het beroep van Jaap over het EPC label/ prestatie wordt helaas om prijs redenen nog steeds te vaak gekozen voor producten, die niet meer voldoen aan de eisen van nu, met als reden, er is nog geen oplossing voor een bepaald product of toepassing met als gevolg een lager EPC label/ prestatie. De producten zijn er wel, maar het budget laat het niet toe. Bovendien worden door fabrikanten gunstige isolatie prestatie waarden verstrekt om de verkoop te promoten. Maar deze waarden kunnen absoluut niet gehaald worden ter ondersteuning van het EPC label/ prestatie.

  2. Architecten, aannemers en installatieadviseurs moeten op voorhand al kennis hebben van het energielabel. Binnen het energielabel worden strengere eisen gesteld aan toe te passen materialen. Hierdoor voorkom je vervelende uitkomsten ofwel te lage energielabels. Advies kijk op de site van ISSO databank gecontroleerde kwaliteitverklaringen en gelijkwaardigheidsverklaringen. Hierin staan de afgegeven / gecontroleerde waarde n waarmee het energielabel wordt berekend.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!