#Bouwpraktijk #Gezondheid

Foto’s maken bij aanbrengen purschuim

Bedrijven die gespoten purschuim toepassen in kruipruimtes moeten sinds 1 juli foto’s maken van een aantal werkzaamheden tijdens en na afloop van het verwerkingsproces. De foto’s hebben specifiek betrekking op onderdelen van het proces die verband houden met het veilig aanbrengen van het materiaal. Doel hiervan is elke twijfel weg te nemen of deze handelingen zijn uitgevoerd.

De nieuwe maatregel is tot stand gekomen op initiatief van het Kennisplatform Gespoten PURschuim, dat alle betrokken bedrijven in de industrie vertegenwoordigt. Gespoten purschuim – mits zorgvuldig en volgens de richtlijnen aangebracht – heeft geen gezondheidsrisico’s. Ook blijkt in de praktijk dat de richtlijnen goed worden nageleefd. Niettemin wil het Kennisplatform het verwerkingsproces beter zichtbaar maken. Daarom zijn de beoordelingsrichtlijnen die van toepassing zijn op gespoten purschuim – BRL 2131/1332 – sinds 1 juli uitgebreid met het maken van foto’s tijdens en na afloop van het verwerkingsproces.

Welke situaties fotograferen?

Het gaat om foto’s van de volgende situaties:

  • de (aangebrachte) ventilatieroosters
  • de houdbaarheidsdatum van het gebruikte materiaal
  • de verwerkingstemperatuur
  • het proefschuim
  • de doorsnede van het proefschuim
  • gebruik van afzuiging tijdens het sprayen
  • afdichting van de toegang rondom de afzuigslang
  • het luchtdicht afsluiten van de opening naar de kruipruimte na afloop van het sprayen
  • het aanbrengen van een waarschuwing op de toegang na afloop van het sprayen

Vanaf 1 januari 2019 verplicht

De colleges van deskundigen van SKG-IKOB en Insula Certificatie, de certificerende instanties die toezien op naleving van de beoordelingsrichtlijnen, hebben besloten dat de uitbreiding van de BRL’s in 2018 op vrijwillige basis gebeurt. Vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe werkwijze verplicht en wordt hierop door de certificeringsinstanties gehandhaafd.

2 reacties op “Foto’s maken bij aanbrengen purschuim

  1. … En niet geheel onbelangrijk: er voor zorgen dat er, als het nodig is, gewerkt kan worden aan de aanwezige leidingen (cv, gas, water, afvoer). Meerdere malen meegemaakt dat deze leidingen geheel zijn weggespoten…

  2. Gezien het om onze gezondheid gaat, is het goed dat er een controlefactor bij komt. Ik kan alleen niet indenken dat het bekijken van foto’s zal vaststellen als aan de eisen voldaan worden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!