#Bouwpraktijk

Factsheet over werking TOjuli

Overstek, zonwering en zomernachtventilatieluiken bij De Witte Dam, een project van zes passiefwoningen, in 2012 opgeleverd door Ooms Bouw & Ontwikkeling. (Foto: Ooms Bouw & Ontwikkeling)

Hoe werkt de temperatuursoverschrijdingseis TOjuli die tegelijk met BENG ingaat? Welke maatregelen zijn effectief? In een nieuwe ZEN factsheet wordt hierop ingegaan. Een goed ontwerp in combinatie met juiste passieve maatregelen is meestal voldoende. Nieman RI rekent in de factsheet twee grondgebonden woningen en één woongebouw door.

In een gezond en comfortabel huis is het niet snel te warm. Ook niet gedurende een lange en hete zomer. Bij nieuwbouw zijn slimme maatregelen nodig die de bewoners in staat stellen de woning koel te houden. In de bouwregelgeving is hier tot nu toe geen aandacht aan gegeven. Dat verandert met ingang van 1 juli 2020. Dan wordt voor nieuw te bouwen woningen een grenswaarde gesteld aan de kans op temperatuuroverschrijding. Deze kans wordt aangeduid met het TOjuli-getal. Hoe kleiner dit getal, hoe kleiner het risico van oververhitting. Dus hoe groter de kans dat de woning ook in de zomer comfortabel is.

Hoe TOjuli wordt berekend, staat in de NTA 8800. In de ZEN factsheet Eisen aan temperatuuroverschrijding in nieuwe woningen wordt toegelicht wat het indicatiegetal inhoudt en hoe de berekening plaatsvindt.

Passieve maatregelen

Passieve maatregelen blijken vaak voldoende om de kans op oververhitting te beperken. Zeer groot effect hebben de grootte en oriëntatie van de ramen, zonwering en zomernachtventilatie (bij grondgebonden woningen). Ook overstek op het het zuiden en bouwmassa spelen een grote rol.

In de factsheet zijn ook berekeningen te vinden die Nieman RI heeft gemaakt van twee grondgebonden woningen een een woongebouw. Van de referentiesituatie en de varianten (aanvullende maatregelen) zijn TOjuli en de energiebehoefte (BENG-1) berekend.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!