Energiebesparende maatregelen kan je klant vaak financieren in je hypotheek, maar er zijn ook andere manier om geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. Hier vind je handige tips die je als aannemer kunt geven aan je klanten!
Energiebesparende maatregelen financieren in hypotheek
Als je als aannemer bent ingehuurd om een woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen, dan kun je bij je klant aangeven dat ze meerdere opties hebben voor het financieren hiervan. Zo kan het meegefinancierd worden in de hypotheek, maar een lening oversluiten of afsluiten bij een bank behoort tevens tot de mogelijkheden. Bovendien hebben de overheid en gemeentes speciale regelingen, denk hierbij aan de Duurzaamheidslening en Energiebespaarlening, waarover later meer.
Persoonlijke lening voor woning verduurzamen
Je kunt als aannemer je klant aanraden om een persoonlijke lening af te sluiten voor het financieren van de verduurzaming van het huis. De klant kan dan de rente aftrekken van de belasting als de persoonlijke lening gebruikt wordt voor verbeteringen aan de woning. Goedkoop geld lenen met zo’n lening is dus een goede manier voor klanten van aannemers om energiebesparende maatregelen te financieren. Bovendien krijgen ze direct het volledige leenbedrag gestort op de rekening, waarmee ze je als aannemer dus kunnen betalen.
Energiebespaarlening
Daarnaast is het voor mensen ook mogelijk om een Energiebespaarlening te gebruiken als financieringsmethode voor klanten van aannemers die graag energiebesparende maatregelen willen treffen aan hun woning. Hierbij kan je klant maximaal 65 duizend euro lenen tegen een effectieve jaarrente vanaf 1,7 procent. Bovendien is het mogelijk om de Energiebespaarlening vervroegd af te lossen op een vergoedingsvrije manier. De looptijd staat desondanks vast, net als het bedrag dat je klant elke maand moet betalen aan de kredietverstrekker.
Hoeveel kan de klant lenen voor verduurzamen woning?
Hoeveel je klant op een verantwoorde manier kan lenen voor energiebesparende maatregelen aan je huis, hangt af van de inkomsten en vaste lasten. Als hun inkomsten aan de hoge kant zijn, dan kan er dus meer geld geleend worden. Uiteraard moet er wel genoeg geld overblijven voor het betalen van de vaste lasten. De kredietverstrekker kijkt daarom naar de maandelijkse lasten van de klant van de aannemer.
Rente lening energiebesparende maatregelen aftrekbaar
Als je klant ervoor gekozen heeft om de energiebesparende maatregelen te financieren met bijvoorbeeld een persoonlijke lening dan is de betaalde rente inderdaad aftrekbaar. Dit is ook het geval bij een hypotheek, Duurzaamheidslening en Energiebespaarlening. Als ervoor wordt gekozen om een doorlopend krediet te gebruiken voor het financieren van de verbouwing door de aannemer dan is de rente juist niet aftrekbaar.
Hoe energiebesparende maatregelen financieren?
Klanten van aannemers kunnen energiebesparende maatregelen dus op meerdere manieren financieren. Over het algemeen wordt aangeraden dit te doen met een hypotheek of persoonlijke lening, al is de Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening ook zeker een geschikte financieringsoptie. Bij deze manieren voor het financieren van de energiebesparende maatregelen is het mogelijk om de rente af te trekken, wat niet gedaan kan worden bij een doorlopend krediet. Als aannemer is het dus slim om deze financieringsmethoden aan te raden aan je klanten!
Dit artikel is partnercontent van Rente.nl
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.