Het wordt steeds vaker tropisch heet in Nederland en de airco wint terrein. In bijna één op de vijf huishoudens (19 procent) is er nu minstens één aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction.
Met verplaatsbare, mobiele airco’s probeert 56 procent van deze aircobezitters het hoofd koel te houden, terwijl de rest een vaste ‘split-unit’ aan de muur heeft hangen. Het airco-bezit mag dan stijgen, een grote meerderheid van de Nederlanders kiest voor andere maatregelen.
“De beste methode is om de hitte zoveel mogelijk buiten je huis te houden. Dan heb je geen airco nodig, of je voorkomt dat de airco onnodig hard moet werken. De grote meerderheid van de ondervraagden weet dat – en doet dat consequent. We zien dat veel mensen kiezen voor zonwering aan de buitenkant, zoals screens, rolluiken en markiezen – of voor dichte gordijnen. Ook verwacht 77 procent deze zomer overdag ramen en deuren zoveel mogelijk dicht te houden”, zo somt Pim Nusselder, expert energie van Milieu Centraal de belangrijkste populaire maatregelen op.
Airco of ventilator?
Voor mensen die geen airco hebben, kan een ventilator een alternatief zijn. Die zorgt nu al in 57 procent van de huishoudens voor een verkoelend briesje. Bovendien denkt 13 procent komende zomer een (extra) ventilator aan te gaan schaffen. In vergelijking met de airco liggen aanschafprijs en energieverbruik van een ventilator stukken lager.
Nachtkoeling
Veel Nederlanders (60 procent) gebruiken de koelte van de nacht om de woningtemperatuur weer te verlagen voor de volgende dag door ’s avonds of ‘s nachts de ramen open te houden. Dat bevalt redelijk tot goed, blijkt uit de cijfers en 71 procent verwacht dit komende zomer (zeker) te gaan doen; 14 procent zegt ‘misschien’.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.