Partnercontent
#Bouwpraktijk

Een comfortabel tuinhuisje? Dat kun je zelf bouwen!

(Foto: Pixaby)

De woningmarkt is het afgelopen jaar eindelijk na lange tijd iets afgekoeld. Desalniettemin zijn woningen nog steeds relatief duur. Over iedere vierkante meter woonruimte moet dus goed nagedacht worden. Kom je in huis ruimte tekort? Dan kan een comfortabel tuinhuisje buiten uitkomst bieden. Bijvoorbeeld als klusruimte, een plek om je werkmaterialen op te slaan, als tuinkantoor of als mancave. Iemand uit de bouwsector draait er natuurlijk zijn hand niet voor om dit zelf te bouwen. Hieronder lees je alles wat je moet weten en nodig hebt, zoals een degelijke werkbroek en -schoenen.

Veiligheid voor alles: degelijke werkkleding

Het fysieke werk in de bouw geeft meer kans op letsel. Niet voor niets dat veiligheid dan ook veel aandacht krijgt. Hoewel mensen dit nog wel eens vergeten, is het zeker aan te raden ook bij DIY projecten in huis en buiten in de tuin goed op je eigen veiligheid te letten. Een werkbroek, werkschoenen en handschoenen mogen dan ook niet ontbreken bij het bouwen van een tuinhuis.

Bij Strauss kun je terecht voor een ruim assortiment aan allerlei werkkleding, zoals een comfortabele werkbroek. De voordelen van het dragen van onder andere goede werkkleding zoals een werkbroek? Het beschermt de drager, is comfortabel om te dragen, zorgt ervoor dat je goed kunt bewegen en heeft allerlei handige functies zoals extra zakken! Wist je trouwens ook al dat een dergelijke werkbroek goed van pas komt als werkkleding voor de tuin?

Stappenplan voor het zelf maken van een tuinhuisje

Een kant-en-klaar tuinhuis uit een bouwmarkt? Een echte aannemer kiest waarschijnlijk liever voor DIY. Zo heb je immers alle vrijheid als het gaat om materialen en afmetingen. Hieronder vind je een handig stappenplan: Hoe bouw ik mijn eigen tuinhuis?

1.      Maak een ontwerp

Om het bouwen zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, is een bouwtekening echt een musthave. Denk aan de afmetingen, de vorm, de plaats in je tuin, eventuele ramen, positie en draairichting van de deur en vorm van het dak. Bedenk ook alvast grofweg welke materialen je wilt gaan gebruiken. En moet er elektra en water komen? Inspiratie voor een bijgebouw in de tuin zoals een tuinhuis vind je hier.

2.      Check of een bouwvergunning nodig is

Tijd voor een volgende belangrijke check: Heb ik een bouwvergunning nodig om een tuinhuisje te bouwen? Om te voorkomen dat je het tuinhuis later weer zal moeten verwijderen, is het belangrijk vooraf een vergunningscheck bij je gemeente te doen. De regels voor het wel of niet vergunningsvrij kunnen bouwen, zijn best uitgebreid en complex. Zo bepalen onder meer de grootte, de hoogte van het dak en de plaatsing ten opzichte van het hoofdgebouw en de erfgrens of bouwen mag, en of een vergunning nodig is. Voor een tuinhuisje voor in de tuin is bijvoorbeeld altijd een vergunning nodig.

3.      Bestellen van materialen

Na het maken van een goede bouwtekening en het regelen van een eventuele vergunning, begint de echte voorbereiding pas. Bij het bestellen van de materialen zijn er allerlei belangrijke dingen om over na te denken. Denk aan het kiezen van een houtsoort, de dikte van de palen (minimaal zes centimeter dik), bevestigingsmaterialen die geschikt zijn voor buiten en de dakbedekking.

4.      Aan de slag!

Is alles binnen? Dan kun je echt aan de slag! Bj het bouwen van een tuinhuis werk je altijd van de grond af naar boven. Maak dus eerst eventueel een fundering (een vlonder of tegels), en plaats vervolgens het frame, de gevels en het dak. Tot slot is het tijd voor de afwerking aan de binnen- en buitenzijde. Denk aan het plaatsen van de deur en ramen, elektra en water en een dakgoot. Verf of beits je je tuinhuis, dan verlengt dat de levensduur aanzienlijk.

Veel succes met de bouw, en geniet daarna van je tuinhuis!

Dit artikel is partnercontent van Strauss.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!