Partnercontent
#Bouwpraktijk #Gezondheid

Dit moet je weten over het verwijderen van asbest

Over het algemeen mag je niet zelf asbest verwijderen, maar moet je hiervoor een erkend asbestverwijderaar inschakelen. Dit is dus een persoon die gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest, zo simpel is het. Als aannemer kun je dit bijvoorbeeld worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Als dit niet het geval is dan moet je dus zelf betalen voor de asbest verwijderen kosten, wat soms best nog duur kan zijn. In dit artikel kun je meer lezen over het verwijderen van asbest. 

Wat mag wel en wat mag niet 

Als je van plan bent om zelf asbest te gaan verwijderen, ook al mag dit officieel niet altijd, dan is het alsnog verstandig om hier een keer goed over na te denken. Het kan namelijk best gevaarlijk zijn om dit zelf te doen, vooral omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Alsnog mag je in sommige gevallen zelf asbest verwijderen, wat toegestaan is volgens de wet- en regelgeving in Nederland. Dit is het geval als je te maken hebt met hechtgebonden asbest. Ook mag het oppervlak niet groter dan 35 vierkante meter zijn. In andere situaties moet je juist wel een erkend verwijderaar van asbest inschakelen.

Kosten van asbest verwijderen

Het is dus niet bepaald een leuk klusje om asbest te verwijderen, terwijl het ook nog eens best gevaarlijk kan zijn. Gelukkig zijn er genoeg asbestspecialisten in ons land die op een legale manier al je asbest kunnen verwijderen. Mogelijk mag je dit zelf doen als aannemer, maar dit is niet altijd het geval. Je moet dan dus toch een specialist hiervoor inhuren om dit gevaarlijke materiaal op een veilige manier te laten verwijderen. Uiteindelijk zal het asbest ook vernietigd worden door deze specialist. Helaas zal dit wel geld kosten, in principe moet je denken aan 600 euro per 10 vierkante meter. Natuurlijk is dit niet altijd het geval aangezien het echt van de situatie afhangt.

Herkennen van asbest

Het kan best lastig zijn om asbest te spotten. Deze vezels zijn namelijk zeer klein, met het blote oog kun je ze echt amper spotten. Dit is tenminste het geval als je nog niet eerder hebt gewerkt met asbest, want de specialisten vinden het vaak niet zo moeilijk om de vezels te herkennen. Deze experts kunnen dan ook een asbest inventarisatie uitvoeren in het huis of gebouw. Eigenlijk is dit alleen nodig als het pand voor 1994 gebouwd is, daarna is er namelijk geen asbest meer gebruikt. 

Hier zit asbest in

Net werd al even hechtgebonden asbest genoemd, maar je hebt ook nog niet-hechtgebonden asbest. Asbest wordt namelijk opgedeeld in deze twee categorieën. De eerste groep kan gevonden worden in diverse lijmen, kunststoffen en cementen. Bij deze onderdelen zullen er geen asbestvezels vrijkomen normaal gesproken. Verder kun je hechtgebonden asbest ook vinden in diverse daken, waaronder golfplaten daken en dakleien. Ook kan het gevonden worden in vensterbanken, schoorstenen en vinyltegels. Het is bovendien gebruikt in rioleringen en waterleidingen in het verleden. 

Dit artikel is partnercontent van Hardeman Isolatie.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!