#Bouwpraktijk

Blog | De markt kan het en wil het… waar wachten we op?

Er is een groot tekort aan woningen in Nederland. Dat is niet nieuw. Al jaren wordt geroepen dat er meer woningen bij moeten komen. Ook is aan de markt gevraagd om alle innovatiekracht te benutten om te kunnen voldoen aan de noodkreet om voldoende, betaalbare en toekomstbestendige woningen te realiseren. Bij voorkeur nul-op-de-meter. En waarom gaat het dan toch nog zo traag?

Tegen het licht

Als we een aantal zaken tegen het licht houden, wil ik beginnen bij de behoefte. Een aantal van 100.000 woningen per jaar moet gebouwd worden, zodat we in 2030 over een miljoen extra woningen beschikken. Voor wie moeten die woningen gebouwd worden? Als we er vanuitgaan dat de wereld de komende tien jaar blijft draaien zoals zij nu doet, gaan we ervanuit dat starters in aanmerking moeten komen voor betaalbare starterswoningen. En dat oudere mensen langer thuis kunnen blijven, de zorginstellingen zijn immers gesloten. Als we de verkiezingsprogramma’s mogen geloven, zal er ook meer zorg verplaatst gaan worden naar de ‘eigen omgeving’. Dus, als we in de toekomst meer thuis moeten werken, wordt thuis een werkplek en dat vraagt om faciliteiten en ruimte. Ah, ruimte: die is sowieso nodig om te kunnen bouwen. Grond om daadwerkelijk de schop in te kunnen zetten en plaats te bieden aan woningen. En wie gaat daarover?

De kracht van de markt

Start-ups, scale-ups, grow-ups, gevestigde bedrijven, op heel veel plaatsen wordt geïnnoveerd. Of het nu wegen van plastic zijn, prefab woningen, tiny houses, houten torens, module bouw, klimaat adaptieve oplossingen of circulair gebruik van grondstoffen; de grootste belemmering om de ambities van de overheid waar te maken en te kunnen voldoen aan de behoeften, is de snelheid waarmee bestemmingsplannen kunnen worden gewijzigd of aangepast. De markt innoveert, op productniveau, op procesniveau en op uitvoeringsniveau. De markt kan het, wil het ook graag. Dus waar wachten partijen die de grond uit kunnen geven op?

De Bouwcampus

Een mooie ontwikkeling daarin biedt De Bouwcampus, www.debouwcampus.nl, waar dit soort grote maatschappelijke vraagstukken worden opgepakt door de sectoren zelf, in co-creatie met kennisinstellingen en opdrachtgevers. Hier worden stappen gezet om de huidige systemen te doorbreken, zodat de kracht van de markt ten volle benut zal worden. Dat biedt kansen. Dan kan het snel gaan. Bewust Bouwen staat niet op zichzelf, maar begint bij Bewust zijn van de behoeften, Bewust nadenken over scenario’s, Bewust inrichten van de randvoorwaarden, Bewust van het feit dat we het samen moeten doen met respect voor ieders belang. Als we dat met elkaar voor elkaar hebben en gaan doen, dan gaan we in de bouw een hele mooie toekomst tegemoet en hebben we er in 2030 een miljoen woningen bij…

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!