#Bouwpraktijk

Blog: De bouwsector verdient een eerlijke berekening binnen het thema ‘bouwkosten’

Een stelling die ik onlangs hoorde op de radio: ‘betaalbare woningen komen minder snel beschikbaar vanwege de te hoge bouwkosten’. Al snel werd helder dat deze kosten niet terug te vinden zijn in grote winsten bij de bouwers. De gemiddelde winstpercentages liggen tussen de twee en drie procent. Hoe zit het dan werkelijk?

Eerst een overzicht van de gemiddelde bouwkosten:

Deze bouwkosten bestaan voor 10% uit algemene kosten, 10% materieel, 40% materiaal en 40% uit arbeid. Samen maakt dat 100%. Wat missen we hier?

Dit: meerdere zaken bepalen de indicatie om te komen tot een totaalprijs. De prijs per kavel is grotendeels afhankelijk van de plaats waar gebouwd wordt. Zo kost een kavel van gelijke grootte in de provincie Utrecht een stuk meer dan in de provincie Groningen.

Ook is de gemeente waarin gebouwd wordt van invloed op de prijs. Het is kostentechnisch gezien niet van invloed of je bouwgrond van de gemeente, van een particulier of van een projectontwikkelaar koopt. De kosten zijn over het algemeen hoog. Je kunt ongeveer 150 tot 500 euro per m² rekenen. Dat zijn vanzelfsprekend gemiddelde prijzen. Tel daar nog de vergunningen en ontwerp- en advieskosten bij op, en we krijgen een aardig beeld van de totale bouwkosten.

Laten we de bouwsector voortaan daadwerkelijk beoordelen op de bijdrage die zij aan het bouwproces levert, en het niet in verband brengen met de hoge kosten voor een nieuwbouw of renovatie!

De ruimte voor de aannemer is zeer beperkt en de marges zijn bijzonder klein. Wel zit er ontzettend veel kennis, die mogelijk in het gehele proces veel beter benut zou kunnen worden. Zeker wanneer opdrachtgevers tot een verstandige coördinatie van behoeften in relatie tot bouwen zouden komen. Samen kunnen we zichtbaar maken welke criteria leiden of hebben geleid tot de keuzes voor woningen zoals deze worden of zijn gebouwd. Toekomstbestendig, circulair, duurzaam. Dan zijn we met elkaar bewust bezig en stellen we de consument in staat keuzes te maken die passen bij zijn portemonnee.

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!