#Bouwpraktijk

Arbitrage | Comfortverlies na aangepaste vloerverwarming

(Illustratie: Pennestreek)

In plaats van comfort krijgt een opdrachtgever vooral last van stress, spanningen en ellende als het om de vloerverwarming in zijn badkamer gaat. Iets dat hij volgens de aannemer over zichzelf heeft afgeroepen met het plaatsen van een betonnen plateau. De arbiter komt tussenbeide.

Een woningeigenaar kan maar niet genieten van de vloerverwarming in de badkamer. Hij mist het comfort. De verwarmingsleidingen in het nieuwe deel van badkamer zijn namelijk niet verdicht aangelegd, zoals in de oorspronkelijke badkamer wel is gebeurd. Bovendien lopen alle aan- en afvoerleidingen van de vloerverwarming van de hele verdieping via de badkamer, zodat hier koeler water terechtkomt. Hij eist herstel en betaling van aanvullende schadevergoeding à 10.000 euro.

Nieuwe situatie

Eén van de slaapkamers is bij de badkamer getrokken, verduidelijkt de aannemer. Waarbij meteen de bestaande vloerverwarming is aangepast aan de nieuwe situatie. De badkamer heeft geen eigen thermostaat; de vloerverwarming loopt mee op de hoofdthermostaat in de woonkamer. Vandaar de elektrische radiator in de badkamer. Zo wordt de voorgeschreven ruimtetemperatuur van 22°C ruimschoots gehaald. Van invloed op de warmteafgifte is een betonnen verhoging in de vloer. Later door de eigenaar zelf aangebracht om leidingen weg te werken. Niet zijn werk, niet zijn probleem.

Daar waar de leidingen verder uit elkaar liggen, is sprake van minder comfort

Minder comfort

De arbiter oordeelt als volgt. De opdrachtgever mocht volgens hem – als niet-bouwkundig onderlegde consument – verwachten dat de leidingen in het nieuwe deel van de badkamer verdicht zouden worden aangelegd. Net zoals in de oorspronkelijke badkamer. Daar waar de leidingen verder uit elkaar liggen, is sprake van minder comfort. En dus heeft de aannemer de verwarming niet uitgevoerd overeenkomstig de eisen van goed en deugdelijk werk.

Betonnen plateau

In een gedeelte van de oorspronkelijke slaapkamer heeft de opdrachtgever een betonnen laag van circa 9 cm op de vloer laten aanbrengen. Naar eigen zeggen om de water- en rioolleidingen te verleggen, omdat op de plaats waar de douche stond gepland een stopcontact ten behoeve van de radiator was geplaatst. Alleen waren stopcontact en elektrische radiator ten tijde van de oplevering al aanwezig en zijn die toen door de eigenaar geaccepteerd. Dat hij er om esthetische redenen voor heeft gekozen om leidingen weg te werken onder een plateau, kan niet voor rekening van de aannemer komen. Ook bij een verdicht leidingnet is het comfort hier overigens minder.

Herstelopties

Het aanbrengen van een verdicht leidingnet in de hele badkamer – ook onder het plateau – is geen optie. Daarmee moet de hele badkamer worden vernieuwd en dat is buiten alle proportie. De aannemer biedt aan om in het deel van de badkamer waar de leidingen niet zijn verdicht en waar de vloer niet is verhoogd – het vloergedeelte voor het toilet – een nieuw verwarmingsnet van 14 mm in te frezen. Met daar overheen een nieuwe tegelvloer.

Drie verschillende vloerhoogtes in de badkamer ziet de opdrachtgever echter niet zitten. Het is wel oké als de aanwezige tegels worden verwijderd en het ‘matje’ zodanig wordt aangebracht dat de nieuwe tegels op hetzelfde niveau komen te liggen als de overige tegels in het ‘lage’ gedeelte van de badkamer. Dus door de toplaag boven de bestaande leidingen in te frezen dan wel te verwijderen.

Verdere afhandeling

De arbiter veroordeelt de aannemer tot herstel volgens de laatste methode. Dat moet binnen drie maanden gebeuren. Er wordt tussen partijen nog gediscussieerd over een tweede klacht: het niet juist leggen van een loze leiding naar zolder. Omdat de gevorderde schadevergoeding daar ook betrekking op heeft, gaat de arbiter hier nu niet verder op in. En ook de hoogte van de proceskosten wordt op een later moment begroot.

Bewerkt naar het verslag van de Raad van Arbitrage, geschilnummer 81.765

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!