In opdracht van de deelnemers aan het Lente-akkoord 2.0 ontwikkelt W/E Adviseurs een CO2-barometer om de komende vier jaar de uitstoot van broeikasgassen door nieuwbouw van woningen te berekenen. Deelnemers aan het Lente-akkoord zijn onder meer Bouwend Nederland en WoningbouwersNL. Zij willen meer inzicht hebben en geven over de daadwerkelijke emissie van deze schadelijke gassen bij de woningbouwproductie en het energieverbruik tijdens het gebruik van de woning.
Bij de bouw en het gebruik van woningen kan er sprake zijn van de uitstoot van methaan, CO2 en fluorhoudende gassen. F-gassen circuleren door (oudere) airco’s en warmtepompen en methaan komt vrij bij de productie van aardgas waarmee nog veel verwarmingsinstallaties worden gestookt. CO2 wordt uitgestoten bij de winning van grondstoffen voor bepaalde bouw- en installatiematerialen en door transport, bouwmaterieel, productie van materialen en tijdens het energieverbruik van de woning.
Uitstoot moet omlaag
Volgens senior adviseur Harry Hoiting van W/E Adviseurs ontbreekt inzicht in de uitstoot van broeikasgassen (de CO2eq) van alle woningen in Nederland, omdat resultaten uit de norm Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) niet worden gemonitord. Hoiting: “Deelnemers aan het Lente-akkoord 2.0 hebben behoefte aan een relatief eenvoudig en robuust rekeninstrument om aan te tonen of de hoeveelheid broeikasgassen die bij de productie van nieuwbouwwoningen vrijkomt, voldoet aan de grenswaarde die vastgelegd is het Klimaatakkoord van Parijs. Die mag maximaal 200 kg CO2eq per m² BVO van een eengezinswoning bedragen om de opwarming van de aarde beperkt te houden. Hoiting: “Uit onze eerste berekening voor de woningbouw in 2021 blijkt dat gemiddeld bij de bouw van woningen circa 340 kg CO2eq per m² BVO is vrijgekomen. Daar ligt dus nog een flinke opgave voor de woningbouwsector om die emissie omlaag te krijgen.”
Goede indicatie CO2eq uitstoot
Voor de CO2-barometer gebruikt W/E Adviseurs data vanuit de voor nieuwbouwwoningen en kantoren verplichte rekentool MPG (Milieu Prestatie Gebouwen) en de database van energielabels. Die data is bij elkaar gevoegd in een rekenmodel. Obstakel daarbij was dat MPG-berekeningen niet verzameld en gemonitord worden. Daarom heeft het adviesbureau op basis van vier verschillende referentiewoningen en vier verschillende bouwmassa’s (onder meer beton -en houtbouwconstructie) het CO2eq/m2 bepaald. Die data wordt gekoppeld met de database van het energielabel en de BENG. “Daarmee kunnen we een goede indicatie geven van de uitstoot van broeikasgassen, maar als de MPG-berekeningen straks ook gemonitord worden kunnen we nog exactere berekeningen maken”, aldus Hoiting.
Voor projectontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en aannemers kan de CO2-barometer een hulpmiddel zijn om aan opdrachtgevers aan te tonen dat de CO2eq/m2 voor een woningbouwproject voldoet aan het Parijs-akkoord. “Die 200 kg CO2eq/m2 per gemiddelde woning zou heel goed een eis kunnen worden in de aanbesteding van een woningbouwproject”, aldus Hoiting.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.