Regelmatig worden we betrokken bij de overdracht van een bedrijf binnen de familie. Zo hadden we ook onlangs weer te maken met een dergelijke situatie, waarbij de zoon het bouwbedrijf van zijn vader zou overnemen. Naast de gebruikelijke zaken als fiscale constructie en juridische stukken is het vaststellen van de waarde van het bedrijf een essentieel onderdeel in dit traject. Als Olde Hartman Advies BV kennen we altijd een waarde toe conform de marktwaarde van het betreffende bedrijf op dat moment.
Vervolgens heb je te maken met een aantal belangrijke spelers op het terrein van die waarde. Enerzijds zijn er de overige familieleden (broers en zussen van de overnamekandidaat) en anderzijds is er de Belastingdienst die het een en ander wil weten.
Bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie wordt vrijwel altijd gebruikgemaakt van de BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling. Deze regeling voorziet in een hoge schenkingsvrijstelling en dat is een bijzonder punt van aandacht voor de Belastingdienst.
In bijna alle gevallen gaan we in vooroverleg met de deskundigen van de Belastingdienst om tot overeenstemming te komen. In deze casus kwam er ook een gesprek met de belastinginspecteur. De betreffende functionaris was er absoluut van overtuigd dat de bomen niet in de hemel groeien, maar zelfs daarboven. Hij gaf aan dat we in Nederland de komende tien jaar één miljoen huizen moeten bouwen en dat de rendementen in de bouw booming zullen worden.
De meeste Register Valuators hebben de opleiding tot waarzegger met goed gevolg afgesloten, maar daar houdt het ook wel mee op. Wie kan er nu honderd procent garanderen dat het de komende tien jaar geweldig zal gaan in de bouw? Niemand, uitgezonderd de Belastingdienst.
Gelukkig had deze inspecteur niet de houding zoals zijn collega’s die hadden bij de ‘toeslagenaffaire’. Ik kon hem – met mijn ruime ervaring in de bouw – ervan overtuigen dat het prachtig zou zijn als hij gelijk zou krijgen, maar dat de werkelijkheid er toch wat anders uitziet.
Deze column is eerder gepubliceerd in Aannemer 05-2022.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.