#Bouwpraktijk

Bouwvergunning blijft duurder worden

Kopers van nieuwbouwwoningen betalen steeds meer voor een bouwvergunning. In 2020 zijn de kosten voor een bouwvergunning (de zogenoemde bouwleges) gemiddeld 2,4 procent hoger dan in 2019, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), uitgevoerd door IGG Bouweconomie.

VEH vindt de verschillen tussen gemeenten onaanvaardbaar groot en dringt er bij minister Ollongren op aan om de kosten aan banden te leggen.

Grootste stijging in Leiden

In Leiden betaalt een koper voor een gemiddelde nieuwbouwwoning ruim het dubbele aan de gemeente. Hier schoten de bouwleges omhoog van 3.548 naar 7.640 euro. Dat is een stijging van 115 procent.

Ondanks de extreme stijging is Leiden niet eens de duurste gemeente van Nederland. Die twijfelachtige eer gaat naar Terschelling. Op dit Waddeneiland betaalt de koper maar liefst 11.946 euro voor de bouwvergunning, een stijging van 94 procent ten opzichte van 2019 (6.150 euro). Nummer twee is Oegstgeest met 9.180 euro (7.582 euro in 2019).

Voorschoten was vorig jaar koploper met 12.000 euro aan leges voor een gemiddelde nieuwbouwwoning. Deze gemeente heeft gereageerd op de kritiek van Vereniging Eigen Huis en verlaagt de leges dit jaar met bijna 29 procent, naar 8.840 euro.

Laagste bouwleges in Den Haag

Voor nieuwbouwkopers in de gemeente Beekdaelen (Limburg) zien de leges er een stuk beter uit. Zij betalen dit jaar 2.351 euro voor hun bouwvergunning, een daling van 39 procent (2019: 3.840 euro). Ook Baarn laat zien dat bouwleges omlaag kunnen; van 7.480 euro in 2019 naar 4.920 euro dit jaar (-34 procent). De laagste bouwleges betalen nieuwbouwkopers in Den Haag (2.057 euro).

Vrijblijvende aanwijzingen helpen niet

Veel gemeenten schuiven het vrijblijvende kostenmodel voor bouwleges van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) al jaren terzijde. Omdat iedere gemeente de kosten van vergunningverlening op eigen wijze berekent, is het onmogelijk na te gaan of de bedragen in redelijke verhouding staan tot de werkzaamheden. Op elke vraag over een verhoging, kan het antwoord zijn dat die ‘in lijn is met de gemaakte kosten’.

Kwart duurder in vijf jaar

De bouwleges die een koper betaalt zijn niet alleen afhankelijk van het tarief dat de gemeente rekent, maar ook van de bouwkosten van de woning. Doorgaans zijn de leges gebaseerd op een percentage van de bouwkosten. De afgelopen vijf jaar zijn zowel de gemiddelde legestarieven als de gemiddelde bouwkosten gestegen en zo krijgt de toekomstige huiseigenaar een dubbele verhoging gepresenteerd.

Naast een stijging van het legestarief van ruim 6 procent in vijf jaar tijd, zijn de bouwkosten in diezelfde periode met ruim 17 procent gestegen. Gemiddeld betaalt een koper van een nieuwbouwwoning daardoor in 2020 bijna 25 procent meer voor dezelfde bouwvergunning dan in 2015. Bij de meeste belastingen (zoals de ozb of het eigenwoningforfait) daalt het tarief juist als de waarde van de woning stijgt. 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!