#Bouwtrends

Zeewier plaatmateriaal veelbelovend voor circulaire bouw

Zeewierpaneel (Foto: BlueBlocks)

Een plaatmateriaal gemaakt van vezels van zeewier. Momenteel wordt deze biobased plaat getest in een binnenwandsysteem in The Green Village in Delft. De vooruitzichten zijn veelbelovend voor de bouw: zeewierplaten zijn goed bewerkbaar en uitsluitend gemaakt van natuurlijke ingrediënten die relatief veel CO2 opnemen. En last but not least: het plaatmateriaal leent zich bij uitstek voor circulair gebruik.

De ontwikkelaar van de zeewierpanelen BlueBlocks heeft in samenwerking met CircuWall de zogeheten Bio-Circulaire binnenwand ontwikkeld. Het wandsysteem bestaat uit stapelbare remontabele frames van hergebruikt hout van 40 x 40 of 60 x 60 cm, waarin isolatiematten van natuurlijk materiaal (diverse materialen, zoals cellulose, vlas of houtwol zijn mogelijk – red.) zijn verwerkt. Het plaatmateriaal van zeewier en papier -en houtpulp is losmaakbaar op de frames verlijmd, zonder vervuiling of schade achter te laten. “Weliswaar is de lijm niet biobased, maar de ingrediënten zijn wel gerecycled”, zegt Marjanne Cuypers, oprichter en biodesigner van BlueBlocks. De platen zijn niet geschroefd, omdat volgens Cuypers de schroefgaten het hergebruik voor een nieuw project bemoeilijkt.

Sinds anderhalf jaar is BlueBlocks samen met marktpartijen bezig met de ontwikkeling van het biobased plaatmateriaal SeaWood. In The Green Village in Delft wordt het zeewierpaneel als scheidingswand getest op gedrag en circulariteit. Zo wordt de losmaakbaarheid van de lijm getest door het wandsysteem te remonteren en elders op te bouwen. Officiële fysieke testen van TNO op sterkte, draagkracht en akoestiek en een brandveiligheidstest door Efectis moeten uitwijzen waarvoor het zeewierpaneel- of plaat nog meer geschikt is in de interieurbouw, zoals eventueel voor constructief gebruik.

Goed verwerkbaar

Praktijktesten laten zien dat het zeewierpaneel -een hittepers perst de vezelpulp samen tot een plaat- goed zaag- en freesbaar is. Bovendien is het materiaal licht en dus goed handelbaar. De lokale beschikbaarheid van het zeewier is nog wel een punt van aandacht. Voor massaproductie van zeewierplaten zijn er in Nederland tot dusver onvoldoende grondstoffen beschikbaar, maar volgens Cuypers zijn zeewierfarms langs de Noordzeekust volop in ontwikkeling en is de plant tot die tijd verkrijgbaar in de ons omringende landen.

Voorlopig wordt het zeewierpaneel op kleine schaal als wandafwerking in pilot-projecten toegepast. Cuypers hoopt dat het plaatmateriaal eind volgend jaar in de schappen van diverse bouwmaterialenhandels verkrijgbaar is.

Bekijk het filmpje van de biocirculaire binnenwand in The Green Village

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!