Werkkleding van bouwbedrijf De Meeuw is gerecycled tot picknicktafel. Het betreft een pilot in samenwerking met kledingleverancier Wiltec.
Duurzaamheid en circulariteit zijn belangrijk voor De Meeuw, specialist in flexibele en toekomstbestendige gebouwen. Voor Wiltec, mede oprichter van de The Dutch Circular Workwear Association, genoeg reden om de handen ineen te slaan.
Werkkleding terug in productieproces
In de pilot die de twee bedrijven zijn gestart, wordt versleten werkkleding teruggebracht in het productieproces. Zodra de kleding is versleten wordt deze ingezameld in boxen, die verspreid door het bedrijf staan opgesteld. De werkkleding wordt samen met oude plastic zakken naar producten van hard plastic gerecycled, waaronder tafels, planken en paaltjes. Aan het einde van de levensduur kunnen de producten worden omgesmolten en gebruikt voor nieuwe producten. Zo is de cirkel helemaal rond.
Circulair bouwen
De Meeuw ontving onlangs de eerste circulaire picknicktafel uit handen van Guulke van der Locht, Adviseur Veiligheid en Beroepskleding van Wiltec. “De Meeuw is één van de eerste partners waarmee we dit traject zijn gestart. Dit laat zien dat dit bedrijf echt bezig is met circulair ondernemen.”
De ingebruikname van de tafel werd op een feestelijke manier ingeluid samen met Paul Megens, Hoofd Inkoop van De Meeuw. “Circulariteit zit in onze genen. In 80% van onze huisvesting is er sprake van herinzet. Dit wil zeggen dat een gebouw is opgebouwd uit eerder ingezette gebouwdelen, die na grondige inspectie en eventuele update weer in perfecte staat zijn voor een volgende opdrachtgever.”
Aannemer november
In het volgende nummer van Aannemer staat een verhaal over de strategie van De Meeuw. Bij datzelfde nummer ontvangt de lezer de Bouwspecial Werkkleding & Veiligheid, met daarin een interview met Rien Otto, oprichter van Dutch Awearness en aanjager van The Dutch Circular Workwear Association. Dutch Awearness heeft een volledig circulaire supply en productieketen gecreëerd in de herbruikbare werkkleding- en bedrijfskledingmarkt, waarmee afval in grondstoffen wordt omgezet.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.