#Bouwtrends

Trendwatcher Bakas: ‘Meer renovatie, optopping en woonverdichting’

Minder nieuwbouw, meer renovatie van particuliere woningen, dat is volgens Adjiedj Bakas de belangrijkste ontwikkeling voor de bouw- en installatiebranche en een van de topics in zijn nieuwe boek ‘Megatrends Werk’. Bakas voorspelt ‘woonverdichting’ en ‘optopping’, ontwikkelingen die zeker opdrachten gaan opleveren.

Zo’n 250.000 boerderijen hebben sinds 1950 een nieuwe bestemming gekregen. Herbestemming is razend populair nu er steeds minder geld is voor nieuwbouw. En niet alleen van boerderijen. “Kijk eens naar veel panden hier in Oud-Zuid en de Pijp”, filosofeert Adjiedj Bakas in zijn kantoor aan het Sarphatipark in Amsterdam. “Veel grachtenpanden hebben helemaal geen lift, terwijl over tien jaar zestig procent van de bewoners moeite heeft met lopen. Opschalen van woningen heeft de toekomst. Woningen kunnen worden voorzien van een extra etage in de kelder of erbovenop. Inderdaad, optopping.” Het werk komt uit de hoek van particuliere opdrachtgevers. Bakas: “Ze kunnen geen nieuw huis betalen, maar er wel een dakkapel en extra kamer bij bouwen. Die technische ingrepen moeten natuurlijk snel te realiseren zijn. Ik voorspel prefab en lichtgewicht bouwmaterialen een gouden toekomst.”

Leukere tijden

Onlangs verscheen het boek Megatrends Werk van Bakas. Welke belangrijke ontwikkelingen ziet Bakas voor aannemers en installateurs? Bakas: “Er komen andere, leukere tijden aan door robotisering en ICT. Robots nemen steeds meer vervelende klussen over van metselaars, tegelzetters en stratenmakers. Ook augmented reality staat voor de deur: met speciale brillen gaan installatiemonteurs door muren heen kijken en lekkende rioleringsbuizen inspecteren. Verder is BIM veelbelovend. En wat te denken van de 3D-printer?” Bakas ziet talloze nieuwe kansen voor de bouwsector: “Neem nou de export. Ik was laatst in Suriname. Paramaribo heeft een houten binnenstad. Heel veel panden moeten daar gerestaureerd worden. Maar er is een tekort aan technische bedrijven. Het is relatief eenvoudig om samen met drie of vier andere ondernemers een coalitie te vormen en werk te genereren in Paramaribo, zeker omdat je de taal spreekt.”

Nieuwe beroepen

Bakas noemt ook een aantal nieuwe beroepen in de bouwsector. De ‘3D-timmerman’ behoeft geen toelichting (die laat gewoon de printer timmeren). Maar wat te denken van de aloude en bijna vergeten ‘relatiebeheerder’? Bakas: “De meeste bewoners weten niet welk bedrijf hun huis heeft gebouwd. Manage dat!” En anders wel de ‘big data-adviseur’. Bakas: “Ondernemers moeten weten wat particulieren op internet met elkaar bespreken over bouwen en renoveren. Zulke kennis in huis hebben wordt noodzakelijk, want de bouw wordt steeds meer vraaggestuurd. Dat past in deze tijd, waarin burger en consument het heft in handen nemen.”

Klein of juist heel groot

Klein is het nieuwe groot, vindt Bakas. Kleine zorgcoöperaties, kleine leasebedrijven – niet alleen voor keukens, ook voor badkamers – en kleine ondernemers zijn wendbaar. Zij kunnen snel anticiperen op veelbelovende ontwikkelingen en snel innoveren als de markt daarom vraagt. Dat wil overigens niet zeggen dat grote organisaties hun beste tijd hebben gehad. Integendeel, die worden alleen maar groter. Het is de middengroep die in de hoek zit waar de klappen vallen. Middelgrote organisaties zijn te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Zij missen de wendbaarheid van klein en de financiële slagkracht van groot.

Prefab

Gevraagd naar prefabricering van het bouwproces, knikt Bakas instemmend. Hij refereert aan best practices in de auto-industrie en noemt het baanbrekende boek ‘LEGOlisering van de Bouw’ uit 2012 van Hennes de Ridder. Prefabricage is absoluut noodzakelijk om de bouw betaalbaar te maken en faalkosten te reduceren. Immers: op de bouwplaats struikelen de timmerlieden, elektriciens, monteurs en tegelzetters nog steeds over elkaar vanwege filevorming. Bakas: “Hennes de Ridder heeft helemaal gelijk. Prefab kliksystemen maken het werk goedkoop, snel en overzichtelijk.”

Bakas in oneliners

  • Meer renovatie, minder nieuwbouw
  • Klein is het nieuwe groot
  • Ambachten zijn hip
  • Nieuwe beroepen zoals ‘3D-timmerman’ komen eraan
  • Robots gaan de simpele klusjes doen
  • BIM, ICT en augmented reality veranderen het vakgebied van de bouw
  • Kleine coöperaties voor grote energieprojecten in buurt en wijk
  • Optopping: een extra woonlaag op bestaand gebouw

Beeld: Avi Goodall/Trend Office Bakas, Archief Aannemer

Dit artikel verscheen in november 2014 in het blad Aannemer. Klik hier voor een (proef)abonnement.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!