#Bouwtrends

TNO verzamelt praktijkkennis circulair bouwen met hout

Ervoor zorgen dat circulair bouwen met hout vaker wordt toegepast. Dat is het doel van TNO, dat samen met een aantal partijen uit de markt het Technologie Cluster ‘Circulair bouwen met hout’ is gestart.

Hout is momenteel als bouwmateriaal aan een snelle opmars bezig. Maar nog niet snel genoeg, stelt TNO. Doordat veel aannemers en bouwbedrijven nog geen ervaring met houtbouw hebben, legt dat duurzame materiaal het nog te vaak af tegen bakstenen en beton. Samen met CLT-S, Dekker, De Mar, Genius Homes, Nice Developers, Maskerade en ECO+BOUW wil TNO daar verandering in brengen.

“Wie voor circulaire bouw met hout kiest, heeft meteen een aantal mooie troeven in handen. Zo heeft het een lage milieu-impact en kan een gebouw CO₂ voor een lange tijd opslaan. Door innovaties op het vlak van houtskeletbouw en Cross Laminated Timber (CLT) wordt hout voor steeds meer bouwprojecten een geschikte optie, ook bij hoogbouw. CLT maakt bovendien grootschalige industriële productie mogelijk, wat volgens mij echt een game changer is. Daarbij is hout bij afdanking vaak prima opnieuw te gebruiken. Bij een goede toepassing heeft hout dus meerdere levens”, aldus Peter Fraanje, Senior Consultant Duurzaamheid & Circulariteit bij TNO.

Mogelijkheden en beperkingen van hout

“Maar er zijn ook nog wel wat uitdagingen”, weet hij. “Zo moet je als bouwer natuurlijk goed weten wat de mogelijkheden en beperkingen van hout zijn. Ook is het belangrijk dat je zo’n pand op een dusdanige manier bouwt dat het hout daarna weer makkelijk opnieuw kan worden gebruikt. En je moet ervoor zorgen dat het gebruikte hout ook in de Nationale Milieu Database wordt opgenomen, en dus meetelt in de MPG: de milieuprestatie voor gebouwen.”

De door Peter Fraanje genoemde uitdagingen hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn allemaal voor een groot deel op te lossen door het delen van kennis en ervaringen. Dat bracht hem dan ook op het idee om vanuit TNO het Technologie Cluster ‘Circulair bouwen met hout’ te lanceren.

De praktijk van circulair bouwen

“We hebben zeven bedrijven bij elkaar gebracht die uit de praktijk weten wat er bij circulair bouwen met hout komt kijken. De deelnemers hebben verschillende achtergronden: van producent tot aannemer en van toeleverancier tot architect. Zo ontstaat er een mooie interactie. En dat is precies wat we vooraf voor ogen hadden.”

“Naast drie plenaire bijeenkomsten gaan we straks ook bij elk van die bedrijven op bezoek”, vervolgt Peter. “Op basis van hun ervaringen en vragen kunnen we dan kijken of we ze van extra informatie kunnen voorzien. Maar het zou ook zomaar kunnen dat we nog aanvullend onderzoek moeten opzetten. Als TNO leren we op onze beurt ook veel van de deelnemers. Zij hebben echt goede ideeën en kunnen snel de vertaalslag naar de praktijk maken.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!