#Bouwtrends #Isolatie

Schimmels ‘lijmen’ houtsnippers, riet en gras tot 100% natuurlijke isolatieplaten

Henk Wanningen van Staatsbosbeheer en Peter Wolf van FC-i beoordelen het mengsel van riet, gras en houtsnippers.

Schimmels die houtsnippers, riet en gras aan elkaar ‘lijmen’ tot 100% natuurlijke isolatieplaten voor de bouw? Startup FC-i (First Circulair insulation) lanceerde onlangs een innovatief bio-composiet dat vooral geschikt blijkt als dakisolatie. “Dit is een doorbraak in écht biologisch bouwen”, aldus Peter Wolf, medeoprichter van FC-i.

Schimmels uit reactorvat

Op basis van reststromen uit bos- en natuurbeheer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten maakt FC-i met schimmels (oftewel mycelium) grote isolatieplaten. Deze schimmels worden bij de innovatieve productielijn van FC-i in Veenoord via een gepatenteerd productieproces continu in een reactorvat gekweekt.

Hoe werkt het?

Houtsnippers, natuurgras en natuurriet worden volgens een specifiek recept gemengd met mycelium en afgevuld in mallen. Het mengsel wordt daarna in een ruimte ‘gekoloniseerd’, ofwel ‘gelijmd’. Vervolgens verbindt het mycelium de substraten tot een geheel, waarna op een andere productielijn de schimmels middels elektrocutie worden ‘afgedood’. Ten slotte worden de nieuwgevormde harde isolatieplaten gedroogd.

Geschikt als dakisolatie

“Wij produceren een 100 procent biologisch circulair isolatiemateriaal”, verzekert Peter Wolf. FC-i levert de isolatieplaten aan woningbouwcorporaties, en neemt ze na einde levensduur ook weer terug. Wolf: “Dat maakt de isolatieplaten circulair.” Het bio-composiet blijkt vooral geschikt als dakisolatie.

Duurzame toepassing biomassa

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vinden in de nieuwe techniek een nieuwe, hoogwaardige en duurzame toepassing voor hun biomassa. Bovendien vervangen de circulaire platen niet-duurzaam isolatiemateriaal, zoals PUR, PIR, EPS en steenwol.

Koolstof vastleggen

“De visie van Staatsbosbeheer is dat we meer impact voor het klimaat willen realiseren”, stelt Henk Wanningen, hoofd biogrondstoffen Staatsbosbeheer. “Dat doen we onder andere door het vastleggen van koolstof die opgeslagen zit in onze grondstoffen. Bijvoorbeeld door ze toe te passen in producten voor de bouw, zoals isolatieplaten. Daarom vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de productie van deze isolatieplaten.”

Riet uitkammen

Ook Natuurmonumenten wil bijdragen aan een circulaire toekomst, stelt Gidion Kok, gebiedsmanager van onder meer Nationaal Park Weerribben-Wieden. In dat gebied wordt jaarlijks nog volop riet gesneden. “Bij het uitkammen van riet komt een restmateriaal vrij: de struigen”, vertelt Kok. “Het riet gaat op de daken en het restmateriaal is een prachtige grondstof voor biobased bouwmaterialen, zoals deze natuurlijke isolatieplaten.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!