Het College van Rijksadviseurs wil dat de bouwwereld volledig biobased en natuurinclusief wordt, van de productie van bouwmaterialen tot de bouw zelf. Daarom starten ze het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’.
Duurzaam én fraai
Volgens de deskundigen van het College moet biobased en natuurinclusief het nieuwe normaal worden. Tenminste, als we willen blijven bouwen én de circulaire en CO2-doelstellingen willen behalen. Maar volgens het persbericht zorgt biobased en natuurinclusief bouwen ook voor “de verduurzaming en verfraaiing van de woonomgeving. We maken plaats voor een bouwcultuur waarin de bouw in balans is met de natuur. Een bouwcultuur die ook toekomstige generaties een fijne woonplek biedt.”
Biobased bouwematerialen
De ambities beginnen volgens het College van Rijksadviseurs bij het ontwikkelen van biobased bouwmaterialen. Dat kan bijvoorbeeld hout, hennep, vlas, lisdodde, bamboe, stro of zeewier zijn. Deze materialen slaan CO2 op en groeien terug tijdens de levensduur van een gebouw. Vervolgens moeten deze materialen betaalbaar en schaalbaar toegepast worden.
Pilots en prijsvragen
Om deze omslag te maken, bevat het programma een aantal pilotprojecten en prijsvragen. Hierin worden bouwers uitgedaagd om duurzame ideeën te ontwikkelen. Op de site van het Collega van Rijksadviseurs vinden lezers ook inspirerende voorbeeldprojecten. Van een toren van paddenstoelstenen tot woningen van een prefab kalkhennepsysteem.
Het programma is een initiatief van het College van Rijksadviseurs en wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.