Prefab dak- en gevelelementen met een staalframe, waarin een ventilatiesysteem met wtw is geïntegreerd: Renolution is de naam. Aardbevingsbestendig én geschikt voor nul op de meter. Met name in aardbevingsgevoelige gebieden hebben enkele aannemers het concept ontdekt.
Prefab renovatieconcepten voor grondgebonden woningen en (portiek)flats bestaan er in diverse soorten en maten. Maar het gepatenteerde Renolution-concept is uniek: een staalframe met geprefabriceerde dak- en gevelelementen waarin een ventilatiesysteem met een warmteterugwin-installatie is geïntegreerd.
Staalframe
Dankzij het lichte stalen frame is verbreding of verzwaring van de fundering niet nodig en kunnen sloopwerkzaamheden aan dak of gevel achterwege blijven. Het tijdsvoordeel voor de aannemer is evident. Complete staalframes met volledig afgewerkte dak- en gevelelementen en geïntegreerde installatietechniek komen kant-en-klaar op de bouwplaats aan waarna het bouwplaatspersoneel het element alleen hoeft af te monteren. De bewoner kan in principe in zijn woning blijven zitten gedurende de renovatie.
Nul op de meter
Het Renolution-concept wordt met name ingezet voor het Nul op de Meter maken van slecht geïsoleerde galerij- en portiekflats en het aardbevingsbestendig maken van woningen en flats in risicovol gebied, zoals Groningen. Daarmee slaat de particuliere woningeigenaar of woningcorporatie enkele vliegen in één klap. “De kwaliteit van de bestaande woningvoorraad van met name voor de jaren 80 moet omhoog”, vindt uitvinder en ontwikkelaar van het Renolution-concept Jan Willem Sloof. “Ik heb zelf in de prefab betonsector en houtskeletbouw gewerkt en ik merkte dat er altijd wel iets aan de constructie mankeerde. Het beton vertoonde krimp of had scheurnaden en houtskeletten werken na. Daarom heb ik voor een staalframe gekozen. Het weegt 1/3 van een betoncasco en werkt en scheurt niet. Je kunt het makkelijk bewerken om installatietechnische elementen aan te brengen. Verzwaring of verbreding van de fundering is overbodig.”
Aardbevingsbestendig
Na enkele moeizame aanloopjaren zit Renolution sinds het afgelopen jaar in de lift. Met name in aardbevingsgevoelige gebieden hebben enkele aannemers het concept ontdekt, Aannemingsmaatschappij Friso bijvoorbeeld. In het Groningse Delfzijl, Holwierde en Farmsum zijn 23 corporatiewoningen verduurzaamd met het staalframebouwconcept. Renolution produceerde en leverde de elementen, compleet afgewerkt met beglaasde kozijnen, deuren en hang- en sluitwerk, af op de bouwplaats, waarna Friso de gevelsegmenten afmonteerde.
“Wij hebben voor dit concept gekozen omdat we deze woningen aardbevingsbestendig moesten renoveren”, zegt vestigingsleider Jos Roewen namens Friso. “Het staalframe is vele malen beter in staat om krachten als gevolg van een aardbeving op te vangen dan bijvoorbeeld een houtskelet. Daarnaast hoefden we niets te doen aan de bestaande fundering dankzij het lichte gewicht van de constructie. Een nieuw betoncasco voegt gewicht toe, dus hadden we een fundering moeten maken. Met Renolution heb je minder kosten, minder overlast voor de bewoners en minder rompslomp. We zijn zeer tevreden.”
Het ingenieursbureau Wassenaar Seismisch Advies heeft berekeningen gemaakt die de aardbevingsbestendigheid van het staalframe aantoonbaar maken. De sterkteberekeningen zijn gebaseerd op een aardbeving van maximaal 5,0 op de schaal van Richter. “Er is voldoende tijd om in dat geval bewoners te evacueren uit de woning. De richtlijnen zijn opgesteld in samenwerking met gerenommeerde constructeurs en ingenieursbureaus, zoals Arup, Zonneveld en Arcadis”, zegt Sloof.
Tot op de mm nauwkeurig
Het staalframe kan maatspecifiek worden opgebouwd in de fabriek. Een maximale vloeroverspanning van 12 meter is eventueel mogelijk. Het frame bestaat uit koudgewalste C-profielen die een beschermende coating dragen tegen oxidatie en corrosie. “We kunnen tot op de mm nauwkeurig werken; het frame is maatvast”, zegt Sloof. “In de profilering en de koppeling tussen het frame en de bestaande gevel passen we details aan. In de montage loopt een aannemer vaak nog tegen afwijkingen aan in de bestaande vloer die eventueel verzakt is of de dakkap die iets scheefstaat. Daarom maken we in de werkvoorbereiding een 3D scan van het gebouw waarbij we gebruik maken van BIM. Dit model biedt naast een 3D model informatie over het bestek, de constructie, installaties, uittrekstaten en een begroting. De dikte van de profielwanden wordt bepaald aan de hand van sterkteberekeningen. In feite zijn trek- en druksterkte door windbelasting maatgevend.”
Just-in-time
De segmenten van elk maximaal elf meter lengte en 3 m 90 hoogte worden just-in-time geleverd vanaf fabriek in Haaksbergen. Het staalframe is compleet afgewerkt, inclusief gevelelementen, isolatie, leidingwerk en elektra. Elk frame heeft een nummer dat volgens een logische bouwvolgorde gemonteerd wordt. “In het begin waren er wel wat logistieke problemen”, erkent Jos Roewen van Friso. “Dan kwamen er teveel segmenten tegelijk op de bouwplaats aan of het binnenspouwblad of funderingshoogte waren in de praktijk anders dan op tekening. Maar die probleem zijn later opgelost. Per segment -onderverdeeld in boven- en ondergevel- ligt er een planning”.
Om het nieuwe buitenspouwblad vast te maken aan de binnenmuur zijn speciale Hilti-ankers vastgeboord aan de bestaande vloer. Aan die ankers wordt de Renolution-gevel bevestigd. Dankzij een speciale stalen verbindingsschoen heeft de montageploeg nog enige tolerantie. In de fabriek zijn alle bouwkundige aansluitingen afgetaped, zodat er een luchtdichte laag ontstaat tussen constructie en isolatielaag. “We kunnen op de bouwplaats een woning per dag afbouwen”, zegt Sloof.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.