Middels een vijftal pilots het proces van hoogwaardig hergebruik van gevelproducten en reststromen vereenvoudigen. Dat is het doel van project ReFace, dat van start is gegaan.
De gevelindustrie is op weg naar een circulaire geveleconomie waarin producten en materialen hergebruikt worden. Maar voor hoogwaardig hergebruik is het wel nodig om te weten wat er precies aan gevelelementen, -producten en -materialen vrijkomt. En waar en wanneer. De kwaliteit moet voldoende zijn en bepaald moet worden of en hoe dit hergebruikt kan worden. In de praktijk is de juiste kennis en informatie hierover lastig te vinden. De pilotprojecten in ReFace moeten inzicht geven hoe dit beter kan.
Productpaspoorten
ReFace – een samenwerking tussen Cirlinq en Excess Materials Exchange (EME) – maakt de financiële en ecologische waarde van producten en materialen uit gevels inzichtelijk met behulp van product- en materialenpaspoorten. Daarbij wordt de juiste match gezocht tussen vragers en aanbieders van producten en materialen die hergebruikt kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar nieuwe toepassingen voor bestaande gevelproducten en reststromen uit de fabrieken.
Projectpartners ReFace
Bij de pilots zijn Hydro Building Systems, Pilkington, Panelen Holland, GEZE, Lecot, Alkondor Hengelo, VMRG, New Horizon en Alba Concepts betrokken. De pilots hebben een looptijd van vijf maanden en geven inzicht in de haalbaarheid en schaalbaarheid van de verschillende recyclings- en hergebruikopties in de praktijk. ReFace draagt bij aan een vermindering van de CO2-impact van de gevelindustrie en leidt tot een toename van hergebruik van gevelelementen, -producten en -materialen.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.