Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen heeft onlangs naast het kantoor in Katwijk drie demowoningen van hun RAP Wonen-concept opnieuw opgebouwd. “Na de totale demontage van de woningen bleef er slechts een kruiwagen aan afval over, voornamelijk verpakkingsmateriaal”, stelt commercieel manager Tim van Westerhuis. Een gesprek over het idee achter dit concept, dat geschikt is voor zowel permanente als tijdelijke huisvesting.
Hoe is de kiem ontstaan voor het RAP Wonen-concept?
Tim van Westerhuis: “Ik hoef je niet uit te leggen in wat voor tijd we leven, met het woningtekort en alle uitdagingen in de woningmarkt… Bij Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen bouwen we al meer dan dertig jaar prefabmatig. Een aantal jaren geleden bedachten we een doorontwikkeling van ons bestaande OB2-concept; een variant die aansluit op de noodzaak om betaalbaar, duurzaam en remontabel te bouwen. Het resultaat daarvan is het RAP Wonen-concept dat geschikt is voor zowel permanente als tijdelijke huisvesting.”
Wat is het verschil tussen OB2 en RAP Wonen?
“Rap Wonen is een duurzaam bouwconcept dat verschillende variaties kent; je kunt kiezen uit drie verschillende beukmaten, met woonlagen met een plat dak of met een schuine kap. Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever geven we de architect de vrijheid om creatief te zijn in het gevelwerk. Als een corporatie specifieke wensen heeft, dan biedt het OB2-concept die mogelijkheden, denk bijvoorbeeld aan een uitbouw of dakkapel. Voor tijdelijke huisvesting werken we echt alleen maar met standaard elementen, zoals skids, integrale vloeren, prefab binnenwanden inclusief keuken- en badkamer-units. Deze losse onderdelen hoeven alleen maar op de bouwplaats gemonteerd te worden.”
RAP Wonen is dus geen concept dat kant-en-klaar vanuit een fabriek op transport kan?
“Wij hebben er bewust voor gekozen om niet een eigen fabriek te gaan bouwen. Wij werken met partners die de verschillende elementen fabriceren. De elementen gaan rechtstreeks naar de bouwplaats en worden ter plaatse geassembleerd. Als middelgrote aannemer willen wij vanuit het RAP Wonen concept tussen de 200 en 300 woningen per jaar bouwen.”
![Een prefab geveldeel (foto: Rap Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/2-Een-prefab-geveldeel-foto-Rap-Wonen-1-1024x683.jpg)
![Een prefab wand wordt op zijn plek gehesen (foto: RAP Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/3-Een-prefab-wand-wordt-op-zijn-plek-gehesen-foto-RAP-Wonen-1-1-1024x683.jpg)
![Een medewerker van inspecteert een element (foto: RAP Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/4-Een-medewerker-van-inspecteert-een-element-foto-RAP-Wonen-1-1024x683.jpg)
![Aan het werk op locatie (foto: RAP Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/5-Aan-het-werk-op-locatie-foto-RAP-Wonen-1-1024x683.jpg)
Waarin verschilt RAP Wonen van andere prefab concepten?
“Het originele aan ons concept is dat onze woningen geschikt zijn voor permanent gebruik, maar ook voor tijdelijk gebruik. Wij hebben niet een standaard ‘doosje’ dat op transport gaat, maar een volwaardige woning met een betonnen casco die volledig remontabel is. Zo kunnen we tijdelijke locaties voorzien van woningen die op een later moment eenvoudig te verplaatsen zijn.”
‘Rap’ impliceert snelheid. Hoe snel kun je bouwen?
“Vanaf het moment dat er op een project een klap gegeven wordt, kunnen we binnen vier maanden een geheel blok bouwen. Omdat de engineering al helemaal gedaan is, kunnen we op locatie een woning per dag bouwen. De afbouw neemt een paar dagen in beslag.”
En demontage en remontage?
“De demontage duurt per woning een paar dagen. Vervolgens gaan alle elementen op transport. Eenmaal aangekomen op de tweede bestemming begint het proces van voren af aan: een woning per dag qua opbouw, een paar dagen qua afbouw. Dat hebben we vrij recent ook echt gedaan. Naast ons kantoor in Katwijk staan nu drie opnieuw gebouwde demowoningen als RAP Experience Centre. We hadden daarbij per woning slechts een kruiwagen aan afval.”
Wat zit er dan in die kruiwagen?
“Dat is het erge: voornamelijk verpakkingsmateriaal. Door de elementen droog te stapelen heb je zo goed als geen afval, maar sommige onderdelen zijn verpakt. Je moet het zo zien: je hebt een skid met installaties in een frame dat op transport moet naar een bestemming. De skid wordt met folie ingepakt om het tijdens het transport te beschermen. Dat zouden we op een veel slimmere manier kunnen doen, bijvoorbeeld met een herbruikbaar doek, zodat je dezelfde mate van bescherming hebt, maar geen afval. Daarin zit een ontwikkeling richting onze leveranciers en partners.”
Uit welke elementen bestaat een RAP Wonen-woning?
“In een RAP-woning werken we met een betonnen ‘gevelklaar casco’ met steenstrips en vleermuiskasten. We passen bovendien integraalvloeren van VBI toe. Die worden kant-en-klaar aangeleverd waar ‘plug and play’ alle installaties al in zitten. Op de bouw koppelen we de integraalvloeren en installaties onderling aan elkaar. Elke RAP Wonen-woning bestaat voorts uit diverse skids – voor installaties, badkamer en keuken – en een prefab trappentoren. Ten slotte passen we veel leuke innovaties toe die over een aantal jaren de standaard worden.”
Wacht even… vleermuiskasten?
“Inderdaad. Bepaalde marktpartijen bieden die niet standaard aan, terwijl dat bij ons wel het geval is. Van onze opdrachtgevers krijgen we terug hoe prettig dat is. Vooral in de vergunningsfase merk je dat je met natuurinclusiviteit te maken krijgt. Dan is het fijn als je een partij hebt die standaard gevelklare casco’s kan maken die daaraan voldoen.”
![Vleermuiskasten zitten standaard in het pakket (foto: RAP Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/7-Vleermuiskasten-zitten-standaard-in-het-pakket-foto-RAP-Wonen-1-1024x683.jpg)
![Een groendak behoort tot de mogelijkheden (foto: RAP Wonen).](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2024/03/6-Een-groendak-behoort-tot-de-mogelijkheden-foto-RAP-Wonen-1-1024x683.jpg)
Bouwkosten verlagen met Integraalvloer VBI
Een belangrijk product dat is verwerkt in de conceptwoning is de integraalvloer van VBI. Het is een zogenaamde ‘plug and play-vloer’ waar alle noodzakelijke leidingen – voor elektra, data, ventilatie, verwarming, water en riool – al in zijn voorbereid en die door de droge verbindingen volledig demontabel en hernieuwd inzetbaar is. “De vloer is bedoeld voor seriematig gebouwde grondgebonden woningen of conceptwoningen als RAP Wonen”, stelt Hugo Suppers, Manager Sales bij VBI.
Het is wel belangrijk dat je het gehele project en bouwproces integraal bekijkt. “Dan kun je optimaal profiteren van de voordelen van deze integraalvloer. Daarnaast is de vloer extreem maatvast met nagenoeg nul tolerantie. De overige bouwdelen, het logistiek proces en het bouwproces moeten hierop zijn afgestemd om het optimale rendement uit de vloer te halen.”
Bouwers die hun proces beheersen, zoals RAP Wonen, kunnen volgens Suppers met de VBI Integraalvloer de totale bouwkosten met 5 tot 10% verlagen. “Om aannemers te helpen, hebben we zelfs een aantal volledig uitgewerkte varianten van de VBI Integraalvloer, inclusief constructie-, kostprijs- en beng-berekening.”
Onlangs maakte VBI nog bekend dat het met het innovatieve bindmiddel INVIE tot maar liefst 90 procent kan besparen op de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van die vloeren.
Zijn er plannen voor nog verdere doorontwikkeling van het concept?
“Wij zeggen altijd: je bent nooit uitontwikkeld. We hebben nu echt een goed concept, maar we willen wel blijven innoveren. Dan moet je echt op product- en detailniveau gaan nadenken zodat het concept nog slimmer wordt.”
Zijn er al projecten gerealiseerd met jullie nieuwe woningconcept?
“We hebben meerdere projecten gerealiseerd volgens onze RAP-methodiek. Daarin komen verschillende woningtypen voor; eengezinswoningen, levensloopbestendige woningen en appartementen. Onze woningen zijn bestemd voor permanente en tijdelijke huisvesting.”
Kunnen de drie demowoningen bezichtigd worden?
“Zeker, ze zijn op afspraak te bezoeken. We hebben de drie demowoningen in verschillende varianten gemaakt, zodat we alle mogelijkheden kunnen laten zien. Wij houden de gordijnen niet dicht, en schermen onze technieken niet af voor de rest van de markt. We willen laten zien: wij kunnen dit, wij hebben hier jarenlang voor ontwikkeld, en wij delen dit graag. Als partijen de woningen zien en zeggen: het kan nóg slimmer, dan vinden we dat alleen maar een mooi compliment en nemen we dat graag mee.
Omdat de demowoningen langs een doorgaande weg staan, worden ze door veel passanten gezien. We krijgen regelmatig telefoontjes van particulieren met de vraag of ze er een mogen kopen. We bieden onze woningen aan bij corporaties, gemeentes, ontwikkelaars en beleggers. Het is verschrikkelijk om te merken hoeveel mensen moeten wachten op een woning. Met RAP Wonen hebben we niet alleen een oplossing voor het bouwprobleem, maar ook voor het woonprobleem.”
Meer lezen over prefab bouwen? Raadpleeg ons dossier!
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.