Een traditionele raamdorpel in een goed geïsoleerde gevel afgewerkt met steenstrips of stucwerk – dat gaat niet goed samen, zag Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV. De door hem ontwikkelde dorpel van EPS omhuld met glasvezelversterkt kunststof moet hier een oplossing voor bieden.
Keramiek, natuursteen en beton zijn traditioneel de materialen waarvan raamdorpels worden gemaakt. Gevolgd door aluminium en composiet. Maar Bart Tenbült, directeur-eigenaar van Raamdorpelelementen BV in Bladel, zag dat de traditionele materialen niet lekker combineren met de opbouw van energiezuinige nieuwbouwconstructies. Meer specifiek: (prefab) gevels met een dik isolatiepakket, afgewerkt met stucwerk of steenstrips.
Koudebrug
Om twee redenen: de traditionele materialen voor dorpels zijn te zwaar en hebben geen bakstenen buitenblad meer om op af te steunen. Reden twee is – en die vloeit deels voor uit de eerste – dat dorpels dan vaak met metalen hoekijzers worden bevestigd aan het binnenblad. Gevolg: een koudebrug. Ter plaatse van de dorpel is de isolatie bovendien verjongd, dus de gevel minder goed wat betreft isolatiewaarde.
Zijn oplossing na drie jaar ontwikkelen: een dorpel van EPS omhuld met een laag van 3mm glasvezelversterkt kunststof, genaamd IsoSill. “Dit is supersterk, zonder alle negatieve eigenschappen”, zegt Tenbült.
Lichtgewicht
De omhulling van glasvezelversterkt kunststof is zowel isolerend, sterk en licht van gewicht als goed bestand tegen stoten. En gemakkelijk op maat te maken. De maximaal leverbare lengte uit één stuk is 3 meter. Op termijn komen er meerdere dieptevarianten, naast de huidige standaarddiepte van 160 mm. De kopschotjes van glasvezel worden er aan de kopse kan tegenaan gelijmd, waarna de op maat gemaakte raamdorpels worden afgewerkt met een tweecomponenten lak die er – in kleur – op wordt gespoten. IsoSill heeft een gewicht van 3 kg per meter en kan worden bevestigd op de isolatie met behulp van een PU isolatielijm.
Spekband
Tenbült zag een vergelijkbare situatie voor spekbanden. Ook die kunnen niet meer steunen op het bakstenen buitenblad. Daarvoor heeft IsoSill een vergelijkbare oplossing ontwikkeld, zodat “architecten zich niet in hoeven te houden”.
Principedetails
Principedetails voor combinaties van de dorpel met houten en kunststof kozijnen staan online bij de producent, net als details voor spekbanden. Zowel in een variant met een afwerking van steenstrips, als met stucwerk.
Raamdorpelelementen BV is voor 80% actief in de renovatiemarkt. Met het nieuwe product mikt Tenbült ook op de nieuwbouwmarkt. “Naast Nederland ook Duitsland en België.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.