Normaliter worden de naden van een verbinding tussen twee dakelementen dichtgepurd, maar dat hoeft vanaf nu in principe niet meer. Van der Meer Prefab uit het Friese Drogeham maakt in de fabriek een luchtdichte haaklasverbinding met behulp van een rubberen O-ring. Deze las wordt toegepast voor een hellende sporenkap.
Uiteraard is de haaklasverbinding op zich niet nieuw, maar wel dat deze prefab luchtdicht wordt uitgevoerd aan de langszijde van twee dakdooselementen. Het detail is volgens mede-eigenaar Foppe Land van Van der Meer Prefab voor de eerste keer succesvol toegepast bij acht houtskeletbouwwoningen. “De ervaring heeft geleerd dat deze luchtdichting veel bussen met PUR-schuim bespaart en veel tijdwinst oplevert door niet te hoeven purren. De montage van het dak gaat sneller, ook al omdat je aan de binnenzijde geen aftimmerlatten meer hoeft te maken. Voor een kappenbouwer is die tijdwinst van belang vanwege het feit dat hij dikwijls tegen de laagste prijs moet inschrijven. Voor ons is de grote kwaliteitsverbetering de voornaamste reden om dit detail toe te passen.
Luchtdichting op passiefhuis-niveau
Daksporen behelzen vaak lengtes tot wel 10 meter die van dakvoet tot nok lopen. Meestal zijn dat gevingerlaste lengtes die over de gehele lengte achteraf dichtgepurd moeten worden. Door het toepassen van de luchtdichte haaklasverbinding hoeft de dakenbouwer niet meer ter plekke voor de luchtdichting te zorgen, want de rubberen O-lijst is al op de langskanten van de haaklasverbinding genageld. “De luchtdichting is dubbel uitgevoerd, aan de boven -en onderzijde. Daardoor gaan we ervan uit dat er een zeer lage qv10-waarde wordt behaald, zeker tot op passiefhuis-niveau. Een en ander zal blijken uit een blowerdoortest in de acht woningen.”
De prefab luchtdichte haaklasverbinding voert Van der Meer Prefab tot dusver alleen uit voor een sporenkap. Voor een gordingenkap past de toeleverancier voor de houtskeletbouw haar halfhoutse verbinding toe. Deze functioneert volgens Land prima en is volgens hem bewezen luchtdicht.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.