De prijs van bouwmaterialen die zwaar op het milieu drukken, zoals beton en baksteen, zal de komende jaren stijgen. De transitie naar een duurzame bouweconomie is dus niet alleen omwille van het milieu en klimaat uitermate belangrijk, maar ook vanwege de betaalbaarheid en beschikbaarheid van materialen.
In het rapport ‘Stand van de Bouw’ schetsen economen van ABN-AMRO het economisch perspectief van de bouwsector. Zij zoomen in op de ontwikkeling van de prijzen van bouwmaterialen. In het rapport wordt de noodzaak van een duurzame bouweconomie benadrukt.
Beton steeds duurder
De prijs van beton is in 2022 en 2023 naar grote hoogten gestegen, als gevolg van stijgende energieprijzen. Een deel van de betonproducenten koopt energie ruim van tevoren in, tegen een vaste prijs. In de afgelopen periode zijn die contracten afgelopen, en moest er tegen de nieuwe, hogere energieprijzen worden ingekocht. Dit heeft ervoor gezorgd dat ook de afzetprijzen van beton zijn gestegen.
Dreigend tekort aan grind en zand
Naast de energieprijs speelt voor betonproducenten mee dat er in Nederland een tekort dreigt te ontstaan aan de grondstoffen grind en zand. Provincies geven volgens zand- en grindproducenten te weinig vergunningen af voor winning. Hierdoor worden producenten voor de aanvoer in toenemende mate afhankelijk van andere landen, waardoor de aanvoer ook kwetsbaarder is voor weerextremen en waterstanden. Verder neemt de kostprijs van beton toe, en ook bijvoorbeeld die van baksteen, als gevolg van de stijgende prijs voor CO2-emissierechten.
Door de toename van de beton- en baksteenprijs zal in toenemende mate worden gekeken naar prijsvriendelijkere alternatieven. Hergebruik van materialen kan deels een oplossing bieden voor een gebrek aan beschikbare en betaalbare bouwmaterialen, maar tot de circulaire bouw volledig van de grond is gekomen zullen ook deze secundaire bouwmaterialen duur zijn, aldus de economen van ABN-AMRO. Hetzelfde geldt voor bouwmaterialen die met innovatieve energiezuinige en milieuvriendelijke productietechnieken gemaakt worden.
Biobased bouwmaterialen
Met biobased bouwmaterialen kan in potentie een groot deel van de materiaalbehoefte worden ingevuld. Voorwaarde is wel dat er voldoende aanvoer is van grondstoffen als hout en vezelgewassen, aldus het rapport van ABN-AMRO. “Europese samenwerking om dit voor elkaar te krijgen lijkt essentieel. Het vraagt om serieuze inspanningen en investeringen in productietechnieken, circulaire processen en biobased bouwmaterialen. Voor bedrijven geldt dat voorbereiding op een toekomst met een groter aandeel circulaire en biobased bouwmaterialen niet vroeg genoeg kan beginnen.”
Prijsdaling bij metalen
De prijsontwikkeling van bouwmaterialen vertoont geen eenduidig beeld. Na de forse stijging in 2022 dalen de prijzen van materialen als aluminium, buizen en slangen, metalen constructiewerken en geïmporteerd ijzer en staal weer. De wereldhandel is de voorbije periode iets teruggelopen en op mondiale schaal wordt minder gebouwd. Hierdoor is de vraag naar deze producten afgenomen. Producenten hebben hun voorraden tegen lagere prijzen afgebouwd.
De prijsdaling die is opgetreden maakt de explosieve stijging in 2021 en 2022 echter nog lang niet goed. De prijzen die nu betaald worden liggen in sommige gevallen nog 35 tot 40 procent boven de prijs van begin 2021.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.