#Bouwtrends

Prefab stroboxen met binnen- en buitenplaat

Waarheidsvenster in de Strobox. (Foto: Bert Jansen)

Prefab stroboxen, hergebruikte houten balken, leemstuc en gebrand hout op de gevel. De nieuwe woning van architect Lydia Fraaije wordt gebouwd als showcase voor ontwerpfilosofie biomimicry. Ofwel: “Leren van de 3,8 miljard jaar research and development-kennis van de natuur”, zoals ze het uitlegt in het artikel in de komende editie van Aannemer.

Plaatsing Strobox (Foto: Lydia Fraaije)

De woning in Heesch is opgetrokken met prefab strobouwelementen afkomstig van Strobox. Dit zijn in Nederland gemaakte hsb-elementen, gevuld met stro van lokale boeren. “Constructieve dampopen bouwelementen die verdieping hoog zijn, waar een constructeur mee mag rekenen, die supersnel zijn te plaatsen en in de werkplaats gefabriceerd”, zegt oprichter Roelof Vossebeld. “We hebben de engineering en snelheid uit de traditionele bouw gecombineerd met hsb en ecologisch bouwen. Het ontwerp van de architect vertalen we naar Lego-blokken.”

De Stroboxen hebben een binnen- en buitenplaat, want stro blootstellen aan het Nederlandse klimaat, leek hem geen goed idee. “Stro mag niet nat worden. Hier kan echt wel een regenbuitje overheen.”

Aan de buitenzijde is de box voorzien van een waterbestendige Agepan DWD-plaat, aan de binnenzijde een OGB-plaat. “In tegenstelling tot OSB bevat OGB geen synthetische lijm. Het is een chipwoodplaat die zo hard wordt geperst dat het stofje lignine in het hout vloeibaar wordt en zorgt voor verlijming.”

Strobox treedt bij het project op als aannemer, samen met afbouwer Ludwig Lüschen, maar de stroboxenbouwer wil zich toeleggen op puur het leveren. “Doel is dat bouwbedrijven met onze boxen gaan bouwen”, zegt Vossebeld. “Er is veel koudwatervrees, maar het is niet ingewikkeld. In feite is het doodnormale houtskeletbouw – iedereen kan het. Kierdichting is wel belangrijk.”

Lees het hele artikel in Aannemer #2 die aanstaande vrijdag verschijnt. Abonnees kunnen dit nummer al digitaal lezen.

Meer strobouw op Aannemer:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!