Twaalf sloopbedrijven, verenigd in het collectief Insert, en initiatiefnemer ingenieursbureau BOOT openen per 1 oktober een online marktplaats voor gebruikte bouwmaterialen. Hiermee wil het collectief het circulair bouwen stimuleren. Inserts ideaal is om tot 2030 minimaal 50 procent meer herbruikbare materialen toe te passen en in 2050 door te groeien naar 100 procent.
Per jaar produceert de bouwsector 24 miljoen ton bouw- en sloopafval. Dat is ruim een derde van het totale afvalvolume. Programmamanager Circulair Directeur van het ingenieursbureau BOOT, Peter Kreukniet, realiseert zich dat er wat moet gebeuren om de sector in de circulaire richting te duwen. Samen met twaalf sloopbedrijven heeft hij gewerkt aan een online marktplaats waar gebruikte bouwmaterialen en inventaris wordt aangeboden. Daarnaast gaat het collectief de bouwsector adviseren over de inzet van circulaire materialen, kennis delen en specifieke zoekopdrachten uitzetten om aanvrager en verkoper van herbruikbare bouwmaterialen en inventaris te koppelen. Ook inventariseert Insert materialen en grondstoffen die eventueel in Madaster geplaatst kunnen worden en verzorgt het tussentijdse opslag van herbruikbare materialen die nog niet in een nieuw project ingezet kunnen worden.
Waarom vindt u dit project noodzakelijk? Loopt de bouw achter met hergebruik van bouwmaterialen en inventaris?
“Ja, helaas wel. Veruit de meeste aannemers gooien de inventaris en de bouwmaterialen bij het afval of laten het recyclen. Dat is routine. Zodra een pand op de nominatie staat voor sloop, worden er momenteel te weinig of te laat voorbereidingen getroffen voor demontage van materialen en inventaris en dus hergebruik. Marktpartijen moeten die afspraken over een circulair sloopproces in een vroeger stadium maken, zodat de demontage ruim voor de sloop gebeurt. Met dit project willen we de bewustwording van circulair slopen op gang brengen en aannemers, architecten en installateurs af laten stappen van hun standaard werkwijze. De bouwsector kan niet op de vertrouwde, lineaire manier doorgaan, want de grondstoffen raken op. Bovendien vernietigen we zo onze aarde.”
Is de bouwsector klaar voor dit circulaire project?
“Dat moeten we ervaren. De markt bepaalt hoe succesvol circulair werken wordt. Met deze online marktplaats plaveien wij de weg er naartoe. Wij hebben een faciliterende rol. Hoe groot het succes wordt, hangt tevens af van het tekort aan grondstoffen. Hoe nijpender dit tekort, hoe meer behoefte er komt aan hergebruik van bouwmaterialen en inventaris. Daarnaast hoop ik dat de overheid bouw- en sloopafval zwaarder gaat belasten en de inzet van hergebruik van materialen beloont.”
Moet ik deze online marktplaats vergelijken met de Marktplaats voor consumenten?
“Het principe is hetzelfde, alleen richten wij ons niet tot de consumenten, maar tot de business-to-businessmarkt: aannemers, architecten, installateurs, toeleveringsbedrijven, opdrachtgevers en vastgoedbedrijven. We brengen vraag en aanbod van herbruikbare bouwmaterialen en inventaris online bij elkaar en daarnaast brengen we dus adviezen uit en inventariseren we grondstoffen en materialen.”
Tekst loopt door onder foto’s
Hoe groot zal de interesse zijn, denkt u?
“Dat is lastig in te schatten. Als elke aannemer in Nederland circulair werkt, kunnen we het primair grondstoffengebruik met 50 procent verminderen in 2030 en 100 procent in 2050, zoals het grondstoffenakkoord aangeeft. Ik schat in dat 10 à 20 procent van die 24 miljoen ton bouw- en sloopafval geschikt is voor hoogwaardig hergebruik en de rest dient voor secundair hergebruik. Ik krijg veelvuldig te horen: waarom is deze online marktplaats er niet eerder gekomen? In theorie is de bouw heus wel bezig met circulair werken, maar waar begin je en wat ga ik als eerste doen? Dit platform is een ideale eerste aanzet om ermee te beginnen. Het ontbrak aan zichtbaarheid van materialen en schaalgrootte. Insert gaat samenwerken met de branche die de materialen, bijvoorbeeld uit sloopprojecten, demonteert voor hergebruik. Daarnaast hopen we dat aannemers en opdrachtgevers eerder in het proces partijen betrekken om tijdig de herbruikbare materialen te inventariseren en op de Marktplaats te zetten.”
Wat zijn de voordelen van dit platform voor de bouwsector?
“Gebruikers zien niet alleen het aanbod en de vraag van gebruikte bouwmaterialen en inventaris, maar maken gebruik van een veel breder spectrum van diensten, zoals advies en kennisdeling. Insert laat best practices van circulaire sloopprojecten zien, zodat sloopaannemers weten waar ze rekening mee moeten houden. Voor bouwaannemers betekent hergebruik van materialen en elementen minder kosten en minder tijdverlies door vertraging in levertijden van nieuwe producten.”
Hoe werkt de Marktplaats voor de gebruiker?
De aanvragers gaan op de website via specifieke filters op zoek naar het bouwmateriaal of inventaris. Ze kunnen zoeken op categorie bouwmateriaal of inventaris, locatie, beschikbaarheid of project. Om de CO2-uitstoot van transport te beperken kun je bijvoorbeeld in een straal van een aantal kilometer rondom woonplaats of project zoeken.”
BOOT heeft circulaire ervaring
Ingenieursbureau BOOT uit Veenendaal heeft ruime ervaring met circulariteit in de bouw. Het bureau schrijft voor opdrachtgevers circulaire bestekken en ondersteunt hen bij EMVI-aanbestedingen. Ook voert men met een team van bouwkundig experts materialen en/of grondstoffeninventarisaties uit. Volgens Peter Kreukniet moeten we terug naar de bouwwijze van vroeger: geschroefde en geboute constructies. “Op die manier kun je panden makkelijker demonteren en ontmantelen. We moeten af van de verlijming en PUR-schuim.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.