#Bouwtrends #Daken

Onderzoek naar duurzame dakbedekking

Wageningen UR Food & Biobased Research werkt aan een duurzaam alternatief voor conventionele dakbedekkingen, zoals bitumineuze of synthetische dakbedekking. Het doel is een 100 procent biobased, milieuvriendelijk alternatief te ontwikkelen dat zowel op kwaliteit als op kosten kan concurreren met bestaande dakbedekkingsproducten.

Food & Biobased Research werkt samen met dakbedekkingsproducent Icopal en Stichting Daklabel. De petrochemische componenten in conventionele dakbedekking zijn allemaal te vervangen door biobased alternatieven. Volgens onderzoeker Richard Gosselink van Food & Biobased Research moet het mogelijk zijn een “volwaardig alternatief te ontwikkelen dat volledig uit biomassa wordt gemaakt. Het grootste technische obstakel is dat biomassa minder waterbestendig en reactiever is dan bitumen. Met dit onderzoek willen we te weten komen hoe we dit probleem kunnen oplossen”, aldus Gosselink.

Polymeren

Het zogenoemde DISCOVER-project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Doel van dit programma is hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Die worden op steeds grotere schaal toegepast in de praktijk. Het onderzoek richt zich op twee soorten polymere materialen: polymeren die planten zelf maken en polymeren uit biobased bouwstenen die via biotechnologie of chemische katalyse worden gemaakt. Het BPM-programma wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!