#Bouwtrends #Daken #Ramen, deuren en kozijnen

Modulair, foutloos, vergunningsvrij: de LUXboX prefab daglichtproducten

Plaatsing van een LUXboX dakkapel.

LUXboX timmert aan de weg met prefab daglichtproducten die in de meeste gevallen vergunningsvrij op het hellende dak kunnen worden geplaatst. Vergunningsvrij betekent evenwel niet regelvrij: de leverancier zet in op aantoonbaar inbouwen, onder meer met getrainde Dakvenstermeesters.

Een modulair, foutloos daglichtproduct dat vergunningsvrij is te plaatsen. Met die insteek brengt LUXboX daglichtproducten op de markt. Een dakkapel en een dakserre waren al langer verkrijgbaar. Begin dit jaar werd de LUXboX Line aan het assortiment toegevoegd: een modulaire lichtstraat.

Modulair wil zeggen dat de producten onbeperkt door te koppelen zijn. Een dakserre of lichtstraat kan op die manier uit twee, vier of ook tien dakramen bestaan, al naar gelang de wens van de opdrachtgever. Zonnepanelen erop? Ook dat kan. De frames van de producten zijn van hout en in elke RAL-kleur verkrijgbaar. Dakramen komen van Fakro of Velux. Met beide bedrijven heeft LUXboX een samenwerking.

Vaste driehoek

LUXboX is in 2010 opgericht door Haico Krijnen en William Eikholt. “Ik had een bouwbedrijf dat in de crisis ter ziele ging”, zegt Krijnen. “Daglicht was nog niet zo’n hot item als tegenwoordig, maar vond ik wel interessant. Daarbij was er een aanleiding: de wetswijziging waarbij je voortaan vergunningsvrij 60 cm uit het dak mocht bouwen. Toen zijn we gaan schetsen en ideeën gaan vormen.”

Voor de dakkapel en de dakserre werkt LUXboX met een vaste driehoek die met de dakhelling meegaat en tussen een hellingshoek van 35 en 65 graden kan worden geplaatst. “Inmeten hoeft niet; als de dakhelling hiertussen zit, past de LUXboX”, aldus Eikholt.

Bij een helling van 35 graden ligt de bovenste zijde horizontaal waterpas. Bij een dakhelling van 65 graden staat het raam waterpas rechtop. “In die ruimte zijn we gaan ontwikkelen aan een modulair systeem. Zodanig dat alle producten van de fabrikant – zonwering, insectenhorren – toepasbaar zijn.”

Met de dakkapel en de dakserre waren er al oplossingen voor een groot gedeelte van het dak. “De achterzijde van de woning, de zijkant en in sommige gemeenten ook de voorzijde zijn vergunningsvrij”, zegt Krijnen. “In andere gemeenten mag aan de voorkant vergunningsvrij een daglichtproduct worden geplaatst, mits dat niet uit het dak steekt. Met het oog daarop hebben we de lichtstraat ontwikkeld. Zo kunnen we alle vlakken van het dak voorzien.”

Gecertificeerd

Het werken met een vaste driehoek en het ontwikkelen van een modulair systeem, zorgden ervoor dat LUXboX KOMO-certificering kon krijgen op een prefab product. “Daarin lopen we voorop”, zegt Eikholt. Op de dakserre zit die certificering sinds vorig jaar. Ook voor de dakkapel wordt hieraan gewerkt: alleen de geluidstest moet nog worden gedaan. Met oog op de Wet kwaliteitsborging zet LUXboX ook in op gecertificeerd inbouwen. “Want het is mooi dat je een product hebt dat aan het Bouwbesluit voldoet, maar dan moet het ook wel volgens Bouwbesluit gemonteerd worden. Daar gaat het meestal fout.”

Om hierin kennis bij te spijkeren, worden bedrijven getraind via Dakvenstermeesters. Dit gebeurt in samenwerking met SKH Wageningen, dat de trainingen accrediteert en examens afneemt. Tot dusver zijn vijftig bedrijven als Dakvenstermeester opgeleid, waarvan een deel dealer is van de LUXboX-producten. “Zo hebben we een product dat aantoonbaar aan het Bouwbesluit voldoet en weten we dat via de Dakvenstermeesters ook de montage gecertificeerd kan gebeuren. We merken hiervoor stijgende aandacht.”

Groot dakraam

Voor de montage geldt dat de LUXboX-producten te zien zijn als een groot dakraam. Constructief zijn de nodige aanpassingen nodig – het aanbrengen van gordingen en slapers. De producten zelf zijn voorzien van een dampremmer aan de binnenzijde om aan te sluiten op de binnenfolie en een dampopen folie aan de buitenzijde. Gootstukken en isolatiekader worden standaard meegeleverd. “Het is in principe foutloos te plaatsen.”

Bestaande bouw en nieuwbouw

De Dakvenstermeesters bedienen de particuliere markt, grotere projecten voor corporaties en aannemers doen Krijnen en Eikholt zelf. Dat kunnen ook nieuwbouwprojecten zijn. “Doordat we een gecertificeerd product hebben dat ook wat betreft isolatiewaardes aan het Bouwbesluit voldoet, mag de LUXboX eveneens bij nieuwbouw worden toegepast. Dat gebeurt ook steeds vaker, veelal als kopersoptie.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Aannemer 2020-03.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!