#Bouwtrends #Isolatie

Leren ecologisch bouwen

Joost van der Waal, hier aan het isoleren met grasvezel op de Floriade. (Foto: Ton Kastermans)

Isoleren met hennep, vlas en houtwol: hoe doe je dat? Met de online cursussen inclusief filmpjes van Ecobouwschool wil Joost van der Waal een slinger geven aan het met natuurlijke materialen verduurzamen van de bestaande bouw.

Een half jaar online, is ecobouwschool.nl inmiddels. Nog in de opstartfase. Wie de website bezoekt, vindt er de cursus Ecologisch isoleren (5 modules voor 49,50 euro – met een gratis preview over het isoleren van de onderzijde van de begane grondvloer). Verder aangekondigd: cursussen over het aanleggen van een groendak, leemstucen en ecologisch schilderwerk.

Van der Waal was tot 2020 architect, opgeleid aan de TU Delft, en zat 10 jaar lang vooral achter de computer. Naast het ontwerpen van gebouwen deed hij ook onderzoeken naar duurzame energie voor onder meer de Klimaattafels van Minister Wiebes. Maar: “Ik zat steeds minder fijn op mijn bureaustoel, omdat ik zag dat klimaatverandering toeslaat. Rapporten schrijven gaf geen voldoening meer. Het begon te jeuken. Ik wilde met mijn handen aan de slag.”

Ruimte voor Biobased Bouwen; Strategische Verkenning. Ook een rapport dat hij schreef, voor het Ministerie van BZK. “Daarin schreef ik onder meer over hennep, houtwol en vlas. Over isolatiematerialen, en dat dát eigenlijk een veel grotere opgave is dan de nieuwbouwopgave. Simpelweg omdat er zóveel kubieke meters materiaal nodig is om de bestaande gebouwen te isoleren. Gaan we dat met de gangbare materialen doen, dan stoten we véél meer CO2 uit.”

Voor de camera

Van der Waal besloot – “architecten denken vaak dat ze alles wel kunnen” – het roer om te gooien en zich te storten op isoleren met houtwol, vlas en hennep. De kennis hierover was maar mondjesmaat te vinden. Versnipperd ook. Een website hier, een cursus daar. “Het gaf mij niet voldoende informatie. Ik ben mensen gaan bellen, voor adviezen. En dacht: als ik dit toch allemaal aan het uitzoeken ben, kan ik er net zo goed een camera opzetten, het filmen en er hapklare brokken tekst bijschrijven. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen. Als architect weet ik hoe ik iets visueel kan maken.”

Zijn doel: mensen helpen die willen isoleren – zowel particulieren als professionals – maar dat laatste zetje nodig hebben. Doel is hen te verleiden om dit met ecologische materialen te doen. “En ja, dat is wat duurder. Daar schrikken mensen soms van. Ik leg dan uit dat je met gangbaar isolatiemateriaal betaalt voor isolatie in de winter, maar met ecologische materialen ook betaalt voor isolatie in de zomer. Het zorgt voor een koeler huis. Dan zijn ze om. Dat is simpele kennis, maar mensen moeten dat inzien.”

Hoe je dat dan vervolgens doet en toepast, dat miste Van der Waal. Dat wil hij laten zien met Ecobouwschool. Doel is om niet alleen cursussen aan te bieden, maar er ook een platform van te maken waar vragen kunnen worden gesteld. Hij nodigt ook andere ecobouwers uit om een bijdrage te leveren over specifieke onderwerpen. “Het moet geen Joost-show worden. Het gaat er om dat ecologisch bouwen verder komt.”

Van der Waal is daarnaast bezig met het opzetten van een Living Lab in Zuid-Holland, waar hij de “handen van de toekomst” wil opleiden. “Een reëel project met omvang, dat we gaan verduurzamen met mensen die dat willen leren.”

BIM-bibliotheek

Een BIM-instructeur werkt voor Ecobouwschool een bibliotheek van ecologische producten uit, zodat architecten en modelleurs de producten ook in een BIM-model kunnen zetten. “Dat ontbreekt momenteel.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!