#Bouwtrends

Blog | Kostbare verspillingen in de bouw

Verspillingen in de bouw. Het is een beladen onderwerp. Toch hebben we er dagelijks mee te maken. Het wordt interessant als we bedenken welke kosten die verspillingen met zich mee brengen. En wie betaalt uiteindelijk die kosten?

Laten we eerst op een rijtje zetten wat de meest voor de hand liggende verspillingen zijn.

1.      Wachten. Waar wachten we op? Vaak begint het bij wachten op vergunningen. Dat vraagt soms ongelooflijk veel geduld. En als de vergunningen er zijn, dan is het vaak wachten op de juiste weersomstandigheden, wachten op materialen, wachten op collega’s, wachten op het uitdrogen van bijvoorbeeld een dekvloer of het stucwerk.

2.      Transporten. Verplaatsen en vervoeren van goederen, bouwafval en documenten.

3.      Slecht vakmanschap. Een paar voorbeelden: stucwerk dat niet glad is aangebracht, stopcontacten die scheef geplaatst zijn, beschadigde kozijnen omdat ze te lang buiten hebben gestaan.

4.      Beweging. Gereedschappen die niet op een logische plaats liggen, waardoor men onnodig op zoek is, of uit een bus moet gaan halen. Veel te lange rij afstanden, geen of slechte parkeervoorzieningen.

Dit is slechts een kleine greep uit verspilling van tijd, moeite en energie. Veel komt voort uit onbewust handelen. Dat geldt ook voor de verspilling die de consequenties van bouwen met zich meenemen voor de omgeving. Trillingen die scheuren veroorzaken in omliggende gebouwen, al dan niet veroorzaakt door de funderingstechniek die wordt toegepast. De tijd die gaat zitten in klachtenafhandeling, die soms ook kan leiden tot juridische procedures. Dit draagt allemaal niet bij aan plezier in het werk of de winst van een onderneming. Het vraagt juist veel van de mensen.

Nadenken (ofwel voordenken), met elkaar in gesprek gaan hoe verspillingen voorkomen kunnen worden. Dat neemt misschien iets meer tijd in beslag, maar komt uiteindelijk alle betrokkenen bij een project ten goede.

Bewustwording schept kansen

Bij een bezoek aan een grote partij die zich bezighoudt met recycling op een duurzame, maar vooral circulaire manier, werd mij duidelijk hoeveel er in de afvalbakken van de bouw terechtkomt. Materiaal dat van de sloop afkomstig is, maar ook restanten en verkeerde bestellingen.
Bij dit bedrijf staan drie zaken centraal: mens, werk en economie. Ik werd rondgeleid over het terrein en door een loods die dienstdoet als Talent Hub, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bezig waren met het ontwerpen en maken van de mooiste dingen van gerecycled beton, hout, en metalen. Zo wordt nieuw leven gegeven aan weggegooid materiaal.
Dan is het heel belangrijk dat het afval op de bouw goed wordt gescheiden, zodat niet onnodig meer verspild wordt. Ook is het van belang goed te kijken naar de logistiek, zowel op de bouwplaats als bij het afvoeren van onbruikbare materialen. Veel zou goed over het water kunnen.

Kortom, in circulair en duurzaam werken liggen volop kansen. Maar het begint ook hier met bewustwording. Dan gaan we meteen ook verspilling te lijf!

Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!