#Bouwtrends

Kingspan lanceert HemKor isolatie op basis van hennep

Kingspan introduceert HemKor, een nieuw isolatieassortiment inclusief een eerste biobased product. HemKor is grotendeels gemaakt van hennep.

HemKor Jute Blend combineert hennep met gerecyclede jute zakken en heeft een biobased gehalte van minimaal 80 procent. Het is getest volgens de NCS 16785:2016 voor biobased producten.

De nieuwe isolatieoplossing van Kingspan kan helpen om de materiaal gebonden CO2 van gebouwen te verlagen. Hennep is een circulatiegewas dat in slechts 4 tot 5 maanden groeit van zaad tot volwassen plant. Door deze snelle groei, de hoogte (tot 5 meter) en de diepe wortels (tot 3 meter), is hennep een goed gewas om CO2 op te slaan. Het kan door fotosynthese tussen de 9 en 13 ton CO2 per geoogste hectare opnemen en opslaan.

Volgens Kingspan is het eenvoudig om met HemKor een goede pasvorm te krijgen tussen houten of metalen frames. “Bovendien leent het materiaal zich goed om rond doorvoeringen en objecten zoals elektriciteitsleidingen en buizen te worden aangebracht. Een eenvoudige snede is alles wat nodig is, waardoor het materiaal zich kan aanpassen aan de vorm van de objecten zonder dat er nauwkeurige, nauwsluitende uitsparingen nodig zijn, zoals vaak het geval is bij toepassingen met hardschuim”, geeft Kingspan aan.

Kingspan HemKor
Hemkor Padding (Foto: Kingspan)

HemKor isolatieplaat en HemKor Padding

De HemKor Jute Blend isolatieplaat is geschikt voor houtskeletbouw, hellende daken en scheidingswanden en kan worden gebruikt in zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. De plaat bevat ook ondersteunende polymeervezels op basis van PET en soda voor een verbeterde brandreactie. Het heeft een lambda waarde van 0,04W/m-K.

HemKor Padding zijn losse hennepvezels bedoeld voor het vullen van naden bij het plaatsen van ramen en deuren, voegisolatie tussen verbindingen (zoals metselwerk/hout of hout/hout) of tochtwerende verbindingen in lage-energie- en passiefhuisbouw.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!