Leverancier van dakbedekking, IKO Benelux, levert het eerste totaalsysteem in Nederland voor een circulair bitumen dak. De bitumineuze onderdelen worden na de levensduur van het gebouw teruggenomen en in de fabriek gerecycled tot nieuwe dakmaterialen. Zowel de top- en onderlaag van bitumen en dampremmer van de dakconstructie worden hergebruikt.
Het recyclen van bitumen op dak en hergebruik voor nieuwe dakbanen is niets nieuws, maar volgens marketingmanager Martin Schröder van IKO B.V. gaat het bij haar concept om een totale circulaire dakopbouw dat in eigen beheer wordt geproduceerd. “In ons concept houden we rekening met de losmaakbaarheid van de dakmaterialen van de bitumen. Dat aspect zien we niet altijd bij andere projecten terug, ondanks dat de belofte wordt gedaan om bitumen te recyclen.”
Mechanische bevestiging
De bitumen onderlaag en de PIR-isolatieplaat zijn mechanisch met tules bevestigd op de onderconstructie, terwijl de toplaag erop is gebrand of losliggend geplaatst met ballast. Beide systemen kunnen als één pakket worden gedemonteerd. De terugname en recycling van de bevestigingsmiddelen en het bitumen daksysteem zijn gegarandeerd via een certificaat. In dat document is ook vastgelegd hoe groot het aandeel is van gerecycled bitumen. “Dat kunnen we echt aantonen.” Het percentage ligt nu nog op minimaal 20%, maar volgens Schröder is de sky the limit. “Onze R&D-afdeling is druk bezig het gerecyclede gehalte te verhogen. We blijven steeds testen. Voorwaarden zijn dat de kwaliteit van het bitumen op peil blijft en dat het materiaal uiteraard waterdicht is.”
Langere levensduur
IKO Benelux adviseert met haar nieuwe circulaire bitumen daksysteem om minstens twee keer het dak te overlagen. Produceer je daarmee niet meer bitumen dat immers met de fossiele brandstof aardolie wordt gemaakt? “Het is maar hoe je het bekijkt”, vindt Schröder. “Als je niet meermalen het dak overlaagt, moet je sneller het dak slopen. Dat betekent vaker hergebruik van materialen en dat is niet bevorderlijk voor het milieu. We focussen met dit systeem op een langere levensduur.”
Bitumen laten zich prima recyclen, omdat het materiaal in de loop der tijd niet degradeert in kwaliteit. In de vastgoedmarkt ontstaat steeds meer behoefte aan een circulair bitumen systeem voor platte daken. “Zeker bij de grote eigenaren van commercieel bedrijfsvastgoed is dat het geval. Het is niet bedoeld voor een uitbouw om de hoek”, besluit Schröder.
De eerste projecten zitten momenteel in de pijplijn.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.