Zelfbuigend kruislaaghout, de BENG-eisen voor houtskeletbouw en de realisering van geheel houten woon- en kantoorgebouwen. Op de Houtdag 2019, in Naturalis in Leiden, komen de belangrijkste trends in houtbouw voorbij, belicht door wetenschappers, adviseurs, architecten en bouwers.
‘Hout heeft de toekomst’. Dat is niet alleen de overkoepelende titel van de Houtdag 2019, er zijn ook sterke aanwijzingen dat houtbouw in de komende jaren een grote vlucht gaat nemen. Bouwen met hout – houtskeletbouw, met gelamineerd hout (Glulam), of met het in ons land nog tamelijk onbekende kruislaaghout (CLT) – heeft veel bouwtechnische voordelen: het bouwproces wordt exacter en sneller, er is lichter materieel en minder personeel nodig dan met traditionele bouwmaterialen.
Demontabel en circulair
Daarnaast zijn houten gebouwen makkelijker ‘demontabel’ te vervaardigen en is hout het enige bouwmateriaal dat steeds weer aangroeit. Houtbouw past dus erg goed in een circulaire economie. Daarenboven staat hout de laatste tijd speciaal in de belangstelling omdat bomen CO2 uit de lucht halen en opslaan in het hout, terwijl andere bouwmaterialen CO2 uitstoten. Tenslotte zijn met hout als bouwmateriaal heel bijzondere, mooie en comfortabele gebouwen te realiseren.
Alle reden voor de redactie van Het Houtblad om een middag te organiseren die interessant is voor de hele bouwkolom, van architect tot uitvoerend bouwbedrijf. De Houtdag 2019 wordt georganiseerd in de nieuwbouw van het Biodiversity Center Naturalis in Leiden. Bezoekers hebben op vertoon van hun deelnamebewijs die ochtend vrij toegang tot het museum.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.