#Bouwtrends #Digitalisering

Hoe kunnen robots de bouw helpen?

(Foto: Shutterstock)

Opdrachtgevers, ontwikkelaars, financiers en bedrijven spraken onlangs op de tweede marktinnovatiedag in Amersfoort, georganiseerd door DigiC (Digitalisering in de Circulaire Bouweconomie) over de knelpunten en veelbelovende oplossingen die digitalisering biedt om samen te komen tot een circulaire bouweconomie. De deelnemers waren het erover eens: digitalisering biedt kansen om circulair bouwen te bevorderen.

Het innovatieprogramma DigiC wordt ingezet om door middel van innovaties op het gebied van digitalisering en circulariteit de nieuwbouw in de regio Utrecht optimaal circulair en slim te realiseren. Digitalisering en robotisering dragen bij aan minder verspilling, meer efficiency in het bouwproces en een hogere kwaliteit. Het bevordert traceerbaarheid en transparantie en verbetert samenwerking en communicatie.  

Digitale transformatie nodig

Leontien de Waal, sector banker bouw bij ABN AMRO, benoemt in een interview met DigiC de kansen die robots in de bouw kunnen bieden om bouwprojecten sneller, duurzamer, veiliger en uit te kunnen voeren. “Om sneller, duurzamer en betaalbaarder te bouwen is een verregaande digitale transformatie van de bouw-, ontwerp- en technieksector noodzakelijk. Robotisering betekent overigens niet dat iedere aannemer een volledige gerobotiseerde fabriek moet gaan bouwen.”

De markt voor bouwrobots is nu nog klein, maar ABN AMRO is ervan overtuigd dat de markt in 2030 is verdriedubbeld. Naast het stimuleren van de woningbouw en het nastreven van duurzaamheidsdoelen maakt het toepassen van robotisering de bouw meer ‘sexy’ als high technology sector om te gaan werken, aldus Leontien de Waal. “Dat trekt jonge mensen aan en juist dat jonge talent heb je nodig om tot grotere en nieuwe stappen op het gebied van verduurzaming te komen.”

Toekomstbestendig blijven

In het ABN AMRO rapport ‘Robotisering in de bouw’ wordt geconstateerd dat digitalisering en robotisering iets anders vraagt van medewerkers. Dat betekent dat je anders moet gaan opleiden. “Het investeren in digitalisering en robotisering en het samen optrekken van bedrijfsleven en onderwijs, zorgt ervoor dat de sector en je bedrijf toekomstbestendig blijven”, aldus De Waal.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!