#Bouwtrends #Marktcijfers

‘Herintreding oplossing toekomstig arbeidstekort’

Het toekomstige arbeidstekort in de bouw is eerder een tekort aan vakmannen dan een tekort aan hoogopgeleide arbeidskrachten. Volgens onderzoek van USP onder bouwbedrijven kan het tekort worden opgelost door ervaren bouwvakkers die hun weg terug naar de bouw weten te vinden.

Naast de terugkeer van deze groep bouwvakkers is de instroom van startende bouwvakkers een oplossing. USP Marketing Consultancy deed onderzoek onder 281 uitvoerende bouwbedrijven.

Ondanks dat in 2012 en 2013 de werkloosheid verder oploopt, nadert volgens de uitvoerende bouwpartijen het dieptepunt op de arbeidsmarkt in de bouw en is het begin van het herstel in zicht: een kleine meerderheid van de uitvoerende bouwprofessionals ziet de economie in de periode 2014-2015 weer aantrekken. Ook het UWV verwacht dat het aantal vacatures in de bouw zal stijgen in de periode van 2014 tot en met 2017.

Vaklieden

Volgens de uitvoerende bouwbedrijven zijn het met name de ‘handjes’ waar de bouw een tekort aan zal hebben. Dit tekort kan opgevuld worden door de herinstroom van ervaren uitgestroomde bouwvakkers en door meer instroom van startend bouwpersoneel. De laatste taak is vooral weggelegd voor opleidingsinstituten en kenniscentra in de bouw.

‘Geen arbeidstekort’

Bijna één op de vijf uitvoerende bouwprofessionals verwacht juist geen arbeidstekort. Reden hiervoor is dat de bouw zich volgens hen niet meer zal herstellen tot het niveau van voor 2009. Als de bouw zich herstelt, dan gebeurt dit geleidelijk, waardoor ook de vraag naar mankrachten geleidelijk en minimaal zal zijn. Bovendien zijn er volgens de uitvoerende bouwpartijen momenteel genoeg zzp’ers actief die ook inzetbaar zijn. Daarnaast verwacht men dat de bouwconcepten zullen veranderen, waardoor er onder andere meer prefab gebouwd gaat worden, een bouwmethode waarbij minder vakmanschap nodig zal zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!