Groningse woningbezitters met aardbevingsschade mogen voortaan zelf een aannemer inschakelen voor het uitvoeren van een opname voor de schadeafhandeling. Er hoeft dan niet gewacht te worden op een onafhankelijke deskundige, die schaarser zijn en dus minder snel beschikbaar. Wel moet deze ‘eigen aannemer’ aan een aantal voorwaarden voldoen, meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).
Bouwgarant of Woningborg
Zo moet de aannemer zijn aangesloten bij Bouwgarant of Woningborg, waar onder andere is geregeld dat de aannemer werkt op basis van de van toepassing zijnde bouw- en veiligheidsvoorschriften en is voorzien van een goede verzekering. Bij de schademelding moet het gaan om schade aan een ‘normale’ woning. Voor bedrijven en monumenten zijn er alternatieven in ontwikkeling.
Aanvulling op huidige inzet aannemers
De eigen aannemer is direct vanaf de start onderdeel van de reguliere schadeafhandeling. Hij doet dan de schade-opname en schadecalculatie. En nadat een onafhankelijke deskundige dit heeft beoordeeld en TCMG een besluit over eventuele schadevergoeding heeft genomen, kan diezelfde aannemer door de schademelder worden gevraagd het herstel uit te voeren.
TCMG zet voor de reguliere procedure voor schadeafhandeling al sinds eind 2018 aannemers in om schade-opnames uit te voeren. Deze aannemers worden door een onafhankelijk expertisebureau in samenspraak met TCMG geselecteerd. Het expertisebureau stuurt hen aan. Ze voeren meerdere schade-opnames per week uit. Momenteel zijn er elf vooraf geselecteerde aannemers en dat aantal wordt ook nog uitgebreid naar maximaal twintig.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.