De productie en logistiek van de losse prefab-elementen van een gebouw moet gesmeerd verlopen. Als één element niet op tijd wordt geleverd, loopt het gehele proces in de soep. BIM4Production uit Rijssen onderkent deze uitdaging en heeft een digitale visuele workflow ontworpen voor prefab elementenbouwers en modulaire huizenbouwers om vanuit de digital twin direct het productieproces en logistieke proces van alle unieke elementen aan sturen. Met behulp van de op de PREFAB beurs gepresenteerde Elementen-App is alle relevante data van elk prefab element 24/7 digitaal beschikbaar.
Volgens directeur Henk Jan Nieuwenhuis van BIM4Production heeft het de industriële bouw tot dusver ontbroken aan een digitale workflow die projectoverstijgend functioneert. “Ik zit al twintig jaar in de industriële bouw en ik merk dat samenwerking in de keten vooral bepaald wordt door financieel gestuurde transacties vanuit het ERP. Ik mis een gemeenschappelijk doel: hoe gaan elementenbouwers, assemblagebedrijven en toeleveranciers samen die losse elementen tot een bouwwerk maken en wel op een zo efficiënt en goed mogelijke manier tot op schroefjes -en boutjesniveau? Daarom verrijken we de ERP’s en tekenpakketten van dit soort bedrijven met de Elementen App in het BIM4Production Platform dat gekoppeld kan worden aan allerlei ERP-pakketten en tekenprogramma’s.”
Volgbare workflow
Ter illustratie laat Nieuwenhuis op de beursstand een grote monitor zien waarop opeenvolgend het engineerings-, productie- en assemblageproces van alle te prefabriceren bouwelementen weergegeven is. Het 3D-model op projectniveau wordt automatisch opgedeeld in de te produceren prefab elementen. Dat varieert van het kleinste elektronicacomponent tot een grote wandconstructie met gevelelementen. Alle 2D PDF werktekeningen, documenten en afbeeldingen van elk element zijn gekoppeld aan de Elementen App. De werkplaatsmedewerker kan via de app allerlei producteigenschappen -en informatie toevoegen.
Met een druk op de knop worden in het grafische digitale planningsysteem de diverse processen gestart en na een doorlooptijd weer afgesloten. Zo ziet de gebruiker op de monitor precies wanneer welke elementen op welke machine geproduceerd en geassembleerd worden en klaar zijn voor levering.
Wet Kwaliteitsborging
Nieuwenhuis wijst erop dat ook alle kwaliteitschecks in het digitale workflowproces kunnen worden opgenomen. “Dat is belangrijk met oog op de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.” Daar waar nodig worden de kwaliteitskenmerken van een element gecontroleerd en al dan niet aangepast en vervolgens geaccordeerd en vastgelegd. Elk element en sub-element krijgt een unieke tag, een sticker met een RIFD-chip of een QR-code. Aan elke tag is het kwaliteitshandboek gekoppeld. Alle gegevens omtrent de engineering, tekeningen, mutaties en kwaliteitscontroles zijn zo te herleiden.
De volgende stap van BIM4Production is om de fabrikanten van prefab elementen projectoverstijgend met elkaar te laten samenwerken in een zoveel mogelijk gestandaardiseerde en geautomatiseerde digitale workflow omgeving . “Bouwers moeten niet projectmatig, maar projectoverstijgend denken en doen. Daarom gaan we zwaar investeren in Business Integration Management.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.