Dit is een oproep aan de boeren- en bouwsector. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, waarin traditioneel bouwen zal worden aangevuld met nieuwe methodieken en nieuwe grondstoffen. Hoe ziet de bouw er over 10 jaar uit? En op basis van welke behoeften zal er worden gebouwd?
Als we kijken naar het woningtekort, lijkt het logisch dat we daar als eerste beginnen. Welke mogelijkheden hebben we om tegemoet te komen aan de vraag? En voor wie gaan we dan bouwen? Voor arbeidsmigranten, voor starters op de woningmarkt of voor senioren? Op welke locaties kunnen we bouwen, zonder teveel CO2 uit te stoten?
De boer en de bouw
Al enige tijd worden boer en bouw politiek van elkaar afhankelijk gemaakt. Maar is dat terecht? De agrarische sector zou één van de belangrijkste bronnen zijn van stikstof, met als gevolg dat de bouw wordt stilgelegd. En de boer kan door alle maatregelen minder voedsel produceren dan gewenst en minder inkomen genereren. Toch kan diezelfde boer een geweldige functie vervullen in het verbouwen, waar hij goed in is, van grondstoffen die voor de bouw zo hard nodig zijn. En omdat Nederland beschikt over veel boeren en landbouwgronden, lijkt het nuttig om daar met elkaar het gesprek over te voeren.
BouwBoeren
Er zijn zelfs al initiatieven. Nu nog kleinschalig, maar deze initiatieven zouden weleens kunnen leiden tot een positieve doorbraak. Zowel de bouw als de boer heeft dezelfde missie, namelijk een positieve impact maken met slimme, energiezuinige en snel op te schalen biobased bouwconcepten. Het doel is om grondstoffen en materialen uit de eigen regio’s te halen met een lage voetprint. In 2023 start BouwBoeren in de regio Utrecht en West-Betuwe met een zestal proefoogst locaties, goed voor zo’n 25 hectare. De gewassen waarmee de pilot wordt ingestoken zijn twee typen sorghum, industriële hennep, olifantsgras en zonnekroon. Dit om te bewijzen dat de mogelijkheden om het goede te doen, dichterbij liggen dan dat we denken.
Opschalen of importeren
Op dit moment worden in Afrika al woestijngronden gebruikt om olifantsgras te verbouwen. Als we in Nederland goede verdienmodellen willen realiseren en daadwerkelijk willen bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot, dan vraagt dat om nu met elkaar de handdoek uit de ring te vissen en aan de slag te gaan om Nederland uit de bouwimpasse te halen.
Anneke Witte heeft als Expert Vastgoed en Infra ervaring in en een enorme passie voor de bouwsector. Haar belangstelling gaat uit naar projecten in de uitvoeringsfase en naar de wijze waarop de overheid voorziet in de randvoorwaarden om te kunnen bouwen. Ze bewondert bouwers vanwege hun grote aanpassingsvermogen. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.