#Bouwtrends #Daken

Dakpannen inzamelen

Grote stalen kratten op straat in Helmond waarin de dakpannen worden ingezameld. Foto: FotoMeulenhof

Ruim 40.000 dakpannen, afkomstig van 74 woningen, belanden bij een renovatie in Helmond niet in de container. Ze worden ingezameld, beoordeeld en zoveel mogelijk hergebruikt. Voor Martens v.d. Wallen Dakwerken uit Bakel smaakt de aanpak naar meer.

Twintig containers vol puin had het project opgeleverd, is de snelle schatting van Bart Martens van Martens v. d. Wallen Dakwerken. Maar op straat in Helmond, waar de dakspecialist bezig is in opdracht van hoofdaannemer Jansen Huybregts en woningcorporatie Woonpartners, staan geen containers voor puin.

In plaats daarvan staan er grote stalen kratten waarmee de dakpannen worden ingezameld. “Er kunnen 200 pannen in een krat, dat we telkens in de kraan hangen. Vervolgens gaan de kratten op de aanhanger. Is de aanhanger vol, dan vertrekt de vrachtwagen. Die komt vervolgens met nieuwe pannen terug. We werken hier dus ook een beetje volgens de leanworks gedachte: zorgen voor zo min mogelijk vervoersbewegingen tijdens een renovatie.”

Een heel verschil met wat ‘normaal’ is, schetst Martens. Dan staat de straat vol met containers en is het een komen en gaan van vrachtwagens Is het vaak een groot logistiek gevecht. Bewoner, corporatie en hoofdaannemer zijn volgens Martens dan ook enthousiast over de aanpak in Helmond. “De dakpannen zelf gaan gewoonlijk de puinbreker in en belanden dan onder de A2. Nu krijgen ze een tweede leven. Dat circulaire verhaal, dat spreekt me wel aan”, zegt hij.

Ladder van Lansink

Martens werd enthousiast gemaakt voor de inzamelingsaanpak door handelsonderneming Luijtgaarden, landelijk een grote speler in nieuwe en gebruikte dakpannen (voorraad gebruikte dakpannen: 2 miljoen stuks).

“Een goede keramische dakpan gaat een leven lang mee”, zegt Gert Jan de Gier, commercieel directeur van Luijtgaarden. Het bedrijf werkt volgens de Ladder van Lansink, een standaard op het gebied van afvalbeheer. Doel: de milieuvriendelijkste verwerkingswijzen kiezen. Hergebruik staat hoog op de ladder, de puinbak onderaan.

De ingezamelde pannen worden uitgesorteerd en gekeurd. “Driekwart is opnieuw te verkopen als dakpan”, zegt De Gier. Lukt dat niet, dan worden de pannen gebruikt in bijvoorbeeld waterkeringen en schanskorven. En is dat een stap te ver, dan gaan de pannen naar een fabriek in Duitsland die er gravel voor tennisbanen van maakt.

Opgeruimd project

Voor dakaannemer Martens smaakt het project naar meer. Hoe komt het voor hem onder aan de streep uit? “We hebben extra kosten wat betreft handling; anderzijds is er minder afval. Onder aan de streep is dit een klein beetje duurder, maar er zijn andere voordelen: we veroorzaken minder overlast. De corporatie is tevreden, de bewoners ook. En we hebben een opgeruimd project. Wat mij betreft doen we dit vaker zo.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!