Rc Panels heeft in drie corporatiewoningen in Enschede haar nieuwe prefab dakpaneel met een geïntegreerd pv-paneel en goot toegepast. De dakpanelen komen kant-en-klaar aan op de bouwplaats aan, worden op de plek gehesen en via een railprofiel vastgeklikt. Bijzonder is dat de dakpanelen horizontaal op de gevels afdragen en daarmee onafhankelijk van de bestaande dakconstructie.
Zodra alle panelen op het dak zijn gemonteerd is het dak gelijk wind-, water- en luchtdicht. In totaal vier hijsen zijn nodig om het complete dak (dus inclusief PV, goot en nok) te monteren zonder steiger. Het sandwichpaneel met een Rc-waarde van 7,0 is in de fabriek van Rc Panels in Lemelerveld luchtdicht gemaakt, zodat dergelijke werkzaamheden niet meer op het dak hoeven te gebeuren. Ook de waterkerende goot is in de fabriek al aangebracht. De monteurs hoeven alleen de dakpanelen op de juiste plek te positioneren en vast te klikken aan het railprofiel. Rc Panels heeft een aanlijnsysteem ontwikkeld zodat de montageploeg veilig op het dak kan werken.
Aantal handelingen geïntegreerd in dakpaneel
“We hebben nagedacht over een systeem waarbij zo min mogelijk personeel de dakbedekking hoeft aan te brengen”, zegt manager business development Lianda Sjerps-Koomen van Rc Panels. “Voor de traditionele montage van dakelementen heb je straks te weinig personeel. Daarom hebben we een aantal handelingen en elementen van een dak in één paneel geïntegreerd, zoals het pv-paneel, de goot en de nok. Het pv-paneel is voor deze pilot nog een opdak-constructie, maar in de volgende versie willen we het zonnepaneel integreren in het dakelement.
2.0 versie
Verder wordt een volgende 2.0 versie van het dakelement mogelijk uitgebreid met een prefab skid met de installatiecomponenten voor bijvoorbeeld de warmtepomp en de omvormer van de zonnepanelen. In de huidige versie is een installatie skid met geprefabriceerde opening in het dak gemonteerd voor het buitendeel van de warmtepomp.
Het ontwerpproces met de co-makers, installateurs, DIB Geveltechniek en Buro de Haan was intensief en heeft zeker enkele maanden geduurd. Sjerps-Koomen licht toe: “Het is voor onze monteurs, gevelbouwers en installateurs een andere manier van bouwen. Hun input is goud waard geweest voor de ontwikkeling van dit product. Het belangrijkste is dat de dakschil wind- en waterdicht en energiezuinig respectievelijk energieleverend moet zijn en dat het montagewerk zo min mogelijk tijd en moeite kost en veilig gebeurt. We hebben de dakelementen onder andere in klimaatkamer getest en ze blijken uiteraard aan de normen te voldoen.”
Op weg naar emissieloze geïndustrialiseerde woningbouw in Europa
Rc Panels maakt deel uit van een consortium dat het INDU ZERO project is gestart om per jaar 15.000 renovatiepakketten industrieel te produceren voor woningen tegen de helft van de huidige kostprijs. Dat moet gebeuren op Europese schaal. In Enschede zijn drie bovengenoemde woningen van corporatie Domijn al met zo’n renovatiepakket onder handen genomen. Het geïntegreerde steigervrije stekkerbare dak dat daar is toegepast, is ontwikkeld in het nationale innovatieprogramma Future Factory, dat mede mogelijk is gemaakt door MMIP subsidie van de ministeries BZK en EZK.
Naast Rc Panels maken Buro de Haan, corporatie Domijn, provincie Overijssel en diverse Europese hogescholen, universiteit en onderzoekscentra voor de gebouwde omgeving deel uit van INDU ZERO. Er is een blauwdruk gemaakt hoe de toekomstige fabriek er qua productie en logistieke infrastructuur uit moet zien. Het is nog niet duidelijk waar de eerste fabriek in Europa komt te staan.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.