BioBuilder is samen met landbouwbedrijf GroeneWoudGas een pilotproject gestart om stro, mest of vezelgewassen op het boerenerf te verwerken tot biobased bouwmaterialen. Op termijn moet dit leiden tot gerobotiseerde productie van biobased prefab elementen voor minimaal 2.000 woningen per jaar.
Startup BioBuilder werkt momenteel samen met GroeneWoudGas in Sint Oedenrode aan de ontwikkeling van de BioBuilder robot, waarmee de biobased bouwelementen gemaakt moeten gaan worden. De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant ondersteunt het pilotproject.
“Het doel van dit project is om te laten zien hoe boeren de verwaarding van stro, mest of vezelgewassen tot biobased bouwmateriaal kunnen realiseren op hun eigen erf”, zegt Rembert van Noort, medeoprichter en directeur van BioBuilder. “Dit doen we door een pilotinstallatie te bouwen bij GroenewoudGas waar we demonstreren hoe dit in de praktijk werkt.”
Minimaal 2.000 woningen
Nog dit jaar moet een prototype klaar zijn, waarmee vervolgens getest gaat worden. In de zomer van 2024 moet een werkende installatie draaien. Daarna kan de productie verder worden opgeschaald. Volgens Van Noort zijn vier productielocaties nodig om biobased bouwmaterialen te maken voor minimaal 2.000 woningen. “Dankzij de hoge automatiseringsgraad kunnen we op één boerenbedrijf voor 500 woningen elementen produceren.”
Het volautomatische productieproces wordt ondergebracht in één of meerdere containers. De geproduceerde bouwmaterialen worden vervolgens gebruikt om prefab bouwelementen te vervaardigen, waarmee bouwbedrijven nieuwe biobased woningen kunnen realiseren.
![BioBuilder-biobased-bouwmaterialen](https://www.aannemervak.nl/wp-content/uploads/2023/07/Luchtfoto-erf-GroeneWoudGas.jpg)
Verminderen van de stikstofuitstoot
Door het productieproces op deze manier samen met boeren in te richten, ontstaat er een geautomatiseerd, industrieel en schaalbaar proces. Dit maakt het stapsgewijs opschalen van de productie van biobased materialen makkelijker en betaalbaarder, aldus Van Noort. “Boeren krijgen op deze manier een plek in de bouwketen. Het biedt boeren een verdienmodel om stro, mest en vezelgewassen op een betere manier te benutten. De teelt van extensieve vezelgewassen draagt ook nog eens bij aan de vermindering van de stikstofuitstoot. Dit maakt het doorgaan van bouwprojecten mogelijk. Het doel is om biobased wonen betaalbaar te maken én te werken aan een verdienmodel voor boeren en bouwers.”
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.