#Bouwtrends #Daken

Bio-variant van het Unidek Aero dakelement

(Foto: Kingspan Unidek)

Kingspan Unidek introduceert een bio-variant van het Unidek Aero dakelement. De EPS-kern bestaat bij deze variant uit biologische grondstoffen, namelijk organisch afval en biogas. De Unidek Aero Bio levert daarmee een bijdrage aan CO2-reductie tijdens het productieproces van de EPS-kern en er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele grondstof als styreen. 

Desondanks zal Kingspan Unidek nog niet helemaal overschakelen op de biologische variant.  Er worden ook nog Unidek Aero elementen met styreen geproduceerd en geleverd. Volgens marketingmanager Bram Geurts hebben klanten ook nog behoefte aan de conventioneel geproduceerde elementen voor vrijstaande en geschakelde woningen vanwege de prijs. “De biologische versie is per element enkele euro’s duurder en er zijn klanten die nu eenmaal voor het goedkopere product gaan. Uiteraard hopen we op termijn wel volledig over te schakelen naar de pure bio-producten, maar het is lastig te zeggen wanneer dat zal zijn.”

Biologische grondstoffen

De EPS-kern van het traditionele Unidek Aero element bestaat voor 98% uit lucht en 2% uit styreen, een koolwaterstof dat in kleine hoeveelheden voorkomt in boomharsen en steenkoolteer. Styreen is een fossiele stof dat verwerkt wordt in een groot aantal verschillende kunststoffen. De overkoepelende Kingspan Groep heeft wereldwijd het duurzaamheidsprogramma Planet Passionate uitgerold om onder andere energie- en koolstofreductie te bewerkstelligen. Een concrete actie van Kingspan Unidek is dus om het aandeel van styreen te vervangen door biologische grondstoffen. Dat betreft biogas, dat gegenereerd wordt uit bijproducten van gewassen. “Het gaat om biologische afval dat niet geschikt is voor de voedsel- en diervoerketen, afval en residuen uit de bosbouw en vloeibare hars”, licht Geurts toe.

Volgens Geurts heeft de Unidek Aero Bio een gunstig effect op de Life Cycle Analysis-score en daarmee vooruitloopt op de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) berekening. Die wordt mogelijk over drie jaar al verlaagd van 0,8 naar 0,5 voor een woning. Hoe lager dat getal, hoe beter voor het milieu.

Geurts verwacht veel vraag naar het biologische dakelement van duurzaam opererende architecten,  aannemers en particuliere bouwers met oog voor duurzaamheid. “Ook woningcorporaties hebben hun interesse in dit product al getoond.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de Aannemer nieuwsbrief

Elke week de laatste ontwikkelingen uit de aannemerij ontvangen in je mailbox?
Sluit je aan bij ruim 6.600 bouwprofessionals en mis niets!